Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Amerika’daki protesto dalgasına Kolombiya da eklendi, hükümet karşıtı gösterilere yüzbinler katıldı

Arjantin, Peru, Ekvador, Bolivya ve Şili’den sonra bir başka Güney Amerika ülkesi olan Kolombiya da kitlesel protesto gösterilerine sahne oldu.

Sendikaların, öğrenci federasyonlarının ve ülkenin yerli halklarından bazılarının bir günlük genel grev çağrısı üzerine dün (21 Kasım), ülkenin pek çok kentinde düzenlenen gösteri ve yürüyüşlere yaklaşık 1 milyon kişi katıldı.

Protestoların hedefinde, seçimlerin ağustos ayındaki ikinci turunda oyların yüzde 54’ünü alarak iktidara gelen sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque vardı.

Sendikalar tarafından, hükümetin kemer sıkma politikaları içeren bir ekonomik reform paketi hazırladığına dair söylentiler üzerine örgütlenen genel greve, öğrenciler de yükseköğrenimle ilgili sorunlara dikkat çekmek üzere destek verdi.

Genel greve destek veren üniversite öğrencileri yükseköğrenimle ilgili sorunlara dikkat çeken pankartlar taşıdı.

Üniversite öğrencileri, 2019 yılı bütçesinde yükseköğrenime daha fazla ödenek ayrılması talebiyle geçen yıl iki ay süren eylemler düzenlemiş, hükümet de üniversitelere 1 milyar 300 milyon dolarlık yatırım sözü vermişti.

Duque yönetiminin FARC gerillaları ile 2016’da imzalanan barış anlaşmasının şartlarına uymaması da, perşembe günkü protestoları tetikleyen sebepler arasındaydı.

Hükümet genel grev günü 170 bin güvenlik mensubunu seferber ederken, ülkenin kara sınırlarını da cuma (23 Kasım) sabahına kadar iki günlüğüne geçişlere kapattı. Cali kentinde ise valilik yerel saatle akşam 7’den itibaren sabaha kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Başkent Bogota’da güvenlik güçleri protestocuları dağıtmak için biber gazı kullandı.

Genel olarak barışçıl geçmekle birlikte, bazı yerlerde güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda, 50’ye yakın sivil ile 25 kadar polisin yaralandığı bildirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.