Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski erkek arkadaşı tarafından yüzüne asit atılan Berfin Özek’in davası görüldü: “Saldırgan Casim Ozan Çeltik bir sonraki duruşmada tahliye olabilir”

Hatay‘ın İskenderun ilçesinde, Berfin Özek‘in (20) asit türü sıvı atarak, yüzünün bir bölümünün yanmasına ve sağ gözünü kaybetmesine neden olan eski erkek arkadaşı Casim Ozan Çeltik‘in (23) ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya ilk kez katılan Özek, “Yaşadığım şeyler kolay değildi. Kadına yönelik şiddet son bulsun” dedi.

Bugünkü (26 Kasım) duruşmada savcı mütalaasını açıkladı. Sanığın Türk Ceza Kanunu’nun 83/1 maddesinden yani kasten yaralama suçundan (1-3 yıl) ceza almasını talep etti. Berfin Özek’in avukatı ise bu durumda sanığın hükümle birlikte tahliye olabileceğini belirtiyor.  

“Berfin bir yıldır tutuklu gibi bir odada tedavi görüyor. Saldırgan bir yıl bile tutuklu kalmadan çıkmış olacak”

Medyascope’a konuşan Berfin Özek’in avukatı Mehtap Sert, “Mahkeme bu şekliyle karar verirse sanığın hükümle birlikte tahliye olması gerekiyor. Çünkü hükümlü geçireceği süreyi tutuklu olarak geçirmiş oluyor. Berfin bir yıldır tedavi oluyor. Tutuklu olmasa da tutuklu gibi küçük bir odada hayatını geçiriyor ama sanık bir yıldan az ceza alıp çıkmış oluyor. Bu anlamıyla verilecek ceza, kamu vicdanını rahatlatacak bir ceza olmayacak” dedi.

Berfin Özek’in avukatı Mehtap Sert

“Bu ceza talebi kadına şiddeti meşrulaştırıyor”

Sert, savcının hukuki değerlendirme olarak sanığın öldürme kastının olmadığını, gerçekleştirilen saldırının yaralama kastıyla yapıldığını belirttiğini söyledi. Sert sözlerini şöyle sürdürdü:

“Savcının kaçırdığı bir nokta var bir buçuk litrelik bir yanıcı madde kullanılmış. Sadece yaralama kastı olan biri çok daha küçük bir pet şişede az miktarda bir yanıcı madde kullanabilir. Birinin yüzüne bir bidon yanıcı madde döküyorsanız bu öldürme kastıdır. Aynı zamanda kadına şiddeti meşrulaştıran bir ceza talebi bu”.

“Eril şiddetin yargıya yansıması”

Sert sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim beklentilerimize denk düşen ya da savcının soruşturma dosyasında hazırladığı iddianameye denk düşen bir ceza değil. Yargılama esnasında gelen delillere de denk düşmüyor. Türkiye’de kadına şiddet hızlıca artıyor. 1440 gibi bir katsayıya ulaştı şiddet. Sonuç olarak da eril şiddetin yargıya yansıması, toplumun genelinden yargıya yansıyan sonuç bu oluyor”.

Berfin Özek ilk kez duruşmaya katıldı

İskenderun 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya yüzünün büyük kısmı yanan, sağ gözünü kaybeden, diğer gözünde kısmen görme kaybı olan ve Bodrum’da özel hastanede tedavi edilen mağdur Berfin Özek ilk kez katıldı.

Duruşmada Özek’in annesi Zeynep, babası Yaşar ve ağabeyi Barış Özek ile CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin ve bazı kadın platformlarının temsilcileri de yer aldı. Osmaniye 1 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu sanık Ozan Çeltik‘in Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada avukatı, suç vasfının değişme ihtimaline karşı süre istedi. Mahkeme heyeti, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 7 Aralık’a erteledi.

Mahkeme çıkışı konuşan Berfin Özek, “Yaşadığım şeyler kolay değildi. Kadına yönelik şiddet son bulsun” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler