Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukat Özgür Urfa: “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret davasında savunma yaptığım için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten yargılanıyorum”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiası ile açılan “Cumhurbaşkanına hakaret” davalarında müdafi sıfatıyla yaptığı savunmalar ve yazdığı temyiz dilekçeleri sebebiyle Adalet Bakanlığı tarafından yapılan suç duyurusu sonucunda Avukat Özgür Urfa’ya “Cumhurbaşkanına hakaret” davası açıldı.

Meydascope’a konuşan Avukat Özgür Urfa, 2014 yerel seçimlerinden önce Kırklareli’ne giden dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto eden müvekkillerine “kamu görevlisine hakaret” davası açıldığını, müvekkillerinin elinde “Hırsız Var” yazan pankart taşıdığını söyledi. Urfa, bu davada müvekkillerinin ceza aldığını kendisinin de bir temyiz dilekçesi yazdığını aktardı. Urfa, temyiz dilekçesinde, müvekkillerinin “17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarını protesto ettiğini, Erdoğan’ın pankartta isminin geçmediğini” belirtti.

Temyiz dilekçesi suç unsuru yapıldı: “Dilekçeyi tebligatın ulaşmasıyla üç gün içerisinde yazmış olsaydım ‘kamu görevlisine hakaretten’ dava açılacaktı”

Müvekkillerine ilişkin davanın sonuçlanmasının üzerinden bir ay geçtikten sonra temyiz dilekçesini teslim eden Urfa, “Dava sonucunun tebliğ edilmesinden 3 gün sonra Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı oldu. Yani tebliğ tarihinden 3 gün içinde yazmış olsaydım dilekçeyi dava, ‘kamu görevlisine hakaretten’ açılacaktı” dedi.

Dava süreci sona erdikten sonra Erdoğan’ın avukatları tarafından baroya şikâyet edilen Urfa, “Barodan ve Barolar Birliğinden ceza çıkmadı” dedi.

“Hakkımda suç duyurusunda bulunan Adalet Bakanlığı, soruşturma izni istenen yine Adalet Bakanlığı”

Urfa, ardından Adalet Bakanlığı’nın hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ve savcılığın soruşturma başlatmak için Adalet Bakanlığı’ndan izin isteyerek soruşturma başlattığını söyledi. “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan soruşturma açılmasının Adalet Bakanlığı’nın iznine tabii olduğunu vurgulayan Avukat Urfa, “ Beni şikâyet eden kurumdan, soruşturma başlatılması için izin isteniyor, bu komik bir durum” dedi.

Beş senenin ardından ilk duruşma 3 Aralık’ta

2019 yılında davanın ilk duruşmasının Ankara’da görüldüğünü ancak mahkemenin “yetkisizlik kararı” verdiğini, ardından davanın İstanbul’da görüldüğünü İstanbul’daki mahkemenin de “yetkisizlik kararı” verdiğini söyledi. Davanın nerede görüleceğine ilişkin kararı ise Yargıtay verdi. Beş yılın sonunda davanın ilk duruşması 3 Aralık günü İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret davasında savunma yaptığım için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten yargılanıyorum”

Urfa sözlerine şöyle devam etti:

“Son 5 yılda 100 bin kişiye soruşturma, 15 bin kişiye dava açılması gösteriyor ki bu davalar muhalif tüm kesimleri susturmanın bir aracı olarak kullanılıyor. Bu tamamen siyasi iradenin yargı üzerinde kurduğu basıncın bir göstergesidir. Ortada hukuki hiçbir taraf yok”

Bu dava, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu AYM önüne götürmemin intikamı”

“2016 yılında bir davada “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunun anayasaya aykırılığını ileri sürmüştük ve mahkeme bunu kabul etmişti. Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesi Anayasa Mahkemesi’nin önüne gitmişti. Aslında bu dava onun bir rövanşı niteliğinde görünüyor. ‘Sen misin bu suçu AYM’nin önüne getiren’ diyerek üzerimizde bir basınç oluşturulmaya çalışılıyor”

Adalet için Hukukçular’dan dayanışma çağrısı

3 Aralık günü İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davaya Adalet için Hukukçular oluşumu bir açıklamayla dayanışma çağrısında bulundu. Açıklamada, “Tüm meslektaşlarımızı ve ilerici kamuoyunu savunmayı savunmaya ve halkın hak ve özgürlüklerinin takipçisi olan savunma mesleğine sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.