Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barın Kayaoğlu: “IKBY Başbakanı Mesrur Barzani’nin Ankara ziyareti, siyasi konuların yanında ticari ilişkiler açısından da önemli”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani Ankara’da. Mesrur Barzani’nin Ankara ziyareti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmeyle başladı. İkili daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu “Barış Pınarı Harekatı Kürtleri değil, sadece YPG’yi hedef alıyor. Cumhurbaşkanı ve Irak Cumhurbaşkanı mart ayındaki görüşmede 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefi koydu. Yeter ki ticaretin önündeki engelleri kaldıralım” dedi. Mesrur Barzani ise ikili ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaptı.Mesrur Barzani 17.00’de ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek.

Mesrur Barzani geçtiğimiz temmuz ayında başbakanlık görevine başladı. Bu ziyaretin ekim ayının sonunda yapılması planlanıyordu. Ancak daha sonra ertelendiği duyurulmuştu. 

Ziyaretin önemini Irak Amerikan Üniversitesi- Süleymaniye Öğretim Üyesi, Al-Monitor haber sitesi yazarı Barın Kayaoğlu Medyascope’a değerlendirdi. Kayaoğlu “Bu ziyaret geçtiğimiz ay planlanıyordu ancak Mesrur Barzani Barış Pınarı Harekatı sebebiyle ziyareti iptal ettiğini duyurmuştu. Ertelenen ziyaretin zamanlaması bu açıdan önemli” dedi. 

Kayaoğlu’na göre iki tarafın da öncelikli olarak, çıkarlar doğrultusunda ilişkileri belli bir seviyenin altına düşürmeme çabası bulunuyor. Siyasi konuların yanında ticari partner olmanın da görüşmede önemli bir rol oynayacağını belirten Kayaoğlu’na göre Mesrur Barzani’nin başbakan sıfatıyla Türkiye’ye ilk kez geliyor olması da daha önce Neçirvan Barzani ile yürütülen ilişkilerin güncellenmesi anlamına geliyor.

Röportajın tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.