Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyet Davası’nda Yargıtay kararına direnen hakimin “yetkisiz” olduğu ortaya çıktı

Cumhuriyet Davası, gazetenin eski yazar ve çalışanları hakkında verilen mahkûmiyet kararlarının Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’nce bozulmasının ardından 21 Kasım’da İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmüştü.

Hakim Ersin Öztürk‘ün başkanlık ettiği heyet, Kadri Gürsel’in beraatına karar vermiş, diğer sanıklar yönünden ise Yargıtay’ın bozma kararına direnmişti. Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre Öztürk’ün bu kararı vermeye yetkisi yok.

Mahkeme Başkanı Hakim Ersin Öztürk’ün dosyanın soruşturma aşamasında görev aldığını belirten Cumhuriyet Gazetesi eski çalışanlarının avukatları, yeniden yargılama yapılması için bir üst mahkeme olan 28. Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulundu. 

Yapılan başvuruda Cumhuriyet Gazetesi eski yazar ve yöneticilerinin avukatları, bu durumun “adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini” söyledi.

İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 2 Aralık 2016 günü, Cumhuriyet Gazetesi eski yazar ve yöneticileri için “tutukluluğa devam kararı” verilmişti. Bu sırada İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimi olarak görev yapan Ersin Öztürk, sonrasında İstanbul 27. ACM’ye başkan olarak atandı.

Ancak Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 23/2 maddesi, “Aynı işte soruşturma evresinde görev yapmış bulunan hakim, kovuşturma evresinde görev yapamaz” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.