Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İkinci yargı paketinde resmi ilanlarda düzenleme iddiası: “İcra-iflas ilanlarının kaldırılması yerel gazetelerin yaşama şansını da ortadan kaldıracak”

İkinci yargı paketinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulmasına az bir süre kala, paket kapsamında medyada yapılacak düzenlemeler konuşuluyor. İddiaya göre ikinci yargı paketindeki resmi ilan düzenlemesi hayata geçerse, başta yerel gazeteler olmak üzere birçok gazete kapanabilir.

AKP ve MHP’nin ortak teklifi olarak 2020 yılının ocak ayında TBMM’ye sunulması beklenen ikinci yargı paketinde medyayı ilgilendiren değişikliklerin de olacağı tartışılıyor. İddiaya göre resmi ilanlarda yeni bir düzenlemeye gidilecek. Bu taslak düzenlemenin TBMM’den geçmesi halinde icra-iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğu kaldırılacak, tasarruf etmek için ilanlar internet üzerinden verilecek. Bu durum reklam ve ilan gelirleri sayesinde ayakta kalabilen birçok gazetenin kapanması demek. Özellikle yerel gazeteleri etkileyecek bu kararın TBMM’den geçmesi halinde birçok gazeteci de işinden olacak. 

“İcra İflas ilanlarının kaldırılması gazetelerin yaşama şansını ortadan kaldıracak”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, İcra İflas Kanunu’nun uygulanmasında zaten sıkıntılar olduğunu, ilanların kaldırılması durumunda gazetelerin ayakta kalamayacağını söyledi:

“İcra İflas Kanunu’nun 114. maddesi, icra ilanlarının yayınlanıp yayınlanmayacağı, yayınlanacaksa yerel gazetelerde mi, yoksa 50 binin üzerinde tiraja sahip yaygın gazetelerde mi yayınlanacağına ilişkin yetkiyi icra müdürlerine bırakmıştı ve bu nedenle uygulamada sıkıntılar vardı. Buna rağmen 2019 yılı itibari ile yerel gazetelerin resmi ilanlarının yüzde 60’ı, yaygın gazetelerin resmi ilanlarının ise yüzde 80’e yakını icra-iflas ilanlarından oluşuyor. İcra-iflas ilanlarının kaldırılması, gazetelerin yaşama şansını ortadan kaldıracak.”

“İcra-iflas ilanları vatandaşa yük değil”

Bu tasarının icra-iflas ilanı ücretini kaldırmayı hedeflediğini, fakat bu ilanların vatandaşa yük gibi bir noktaya indirgenemeyeceğini söyleyen Güneş şöyle dedi:

“Tek boyutlu yaklaşımla vatandaşın üzerinden icra-iflas ilanı ücretini kaldırmak hedefleniyor. İcra-iflas ilanlarına vatandaşa yük gibi bir noktaya indirgeyemeyiz. Ekonomik bağımsızlığımız, milli güvenliğimizin sağlanması ve güçlü Türkiye olabilmemiz için sanayicimize, başta Hazine olmak üzere çok sayıda enstrümanla katkı sağlanmakta. Tarım, sanayi ve diğer üretim alanlarında bu yaklaşımlardan vazgeçmek doğru ve mümkün değil ise yazılı basının hayatiyetini sonlandıracak adımları atmak da doğru değil.”

CHP’li Tanal gündeme getirmişti

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, kasım ayında icra-iflas ilanlarının kaldırılması durumunu TBMM gündemine taşımış, düzenlemenin hayata geçmesi halinde 800’e yakın gazetenin kapanacağını ve binlerce gazetecinin işsiz kalacağına dikkat çekmişti:

“Resmi ilanlar özellikle yerel gazetelerin can damarıdır. Yerel gazeteler resmi ilanlarla ayakta duruyor. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde 1100 civarındaki yerel gazeteden 800’e yakınının kapanacağı öngörülüyor. Binlerce basın emekçisi işsiz kalacaktır. Yerel gazetelerin kapısına kilit vurma girişimlerine karşı direneceğiz. İktidara da tavsiyem, yol yakınken yanlıştan dönmeleridir. Medyayı, yerel basını bitirme planları yapmayın. Zor günler geçiren yerel gazeteleri destekleyelim, yaşatalım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.