Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Fransa ve Türkiye gibi, dijital hizmetlerden vergi alan ülkelere misilleme yapmaya hazırlanıyor

Trump yönetimi, dijital hizmet vergisi uygulayarak Amerikan şirketlerinin kârını azaltan ülkelerin gümrük vergilerini, misilleme amacıyla artırmayı planlıyor. ABD, ilk etapta sözkonusu vergiyi temmuz ayında yürürlüğe sokan Fransa’yı cezalandırmayı düşünüyor. Benzer vergi yasalarını kabul eden Türkiye, Avusturya ve İtalya’ya için de soruşturma başlatılacak.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Fransa’daki dijital hizmet vergisinin uluslararası vergilendirme politikalarıyla uyumsuz olduğunu söyleyerek, Amerikan şirketlerine haksız vergi uygulandığını savundu. Lighthizer, ülkesinin de Fransa’nın şampanya, şarap, el çantası, peynir ve diğer bazı ihracat kalemlerine 2 milyar 400 milyon doları bulabilecek ek vergi koymayı düşündüğünü söyledi.

Paris yönetimi, en az 25 milyon eurosu Fransa’da kazanılması kaydıyla yıllık geliri 750 milyon euroyu aşan teknoloji şirketlerinden yüzde 3 oranında dijital hizmet vergisi alıyor. Google, Apple, Facebook ve Amazon gibi şirketleri etkileyen vergilendirme politikasını, Türkiye, Avusturya ve İtalya da hayata geçirmiş durumda. Nitekim Lighthizer, Türkiye, Avusturya ve İtalya’da da Amerikan şirketlerine haksız vergilendirme uygulanıp uygulanmayacağına dair Fransa’daki gibi soruşturmalar başlatmayı değerlendirdiklerini belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 21 Kasım’da onayladığı 7193 sayılı Kanun ile dijital hizmet vergisini yürürlüğe koydu. Bu verginin kapsadığı alanlar şöyle tanımlanıyor:

  • Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri,
  • Dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı,
  • Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması,
  • Dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat.

Yasa kapsamında, Türkiye’de elde ettikleri gelir 20 milyon liradan fazla olan veya dünya genelinde 750 milyon eurodan fazla kazanan şirketlerden, yüzde 7,5 oranında vergi alınması öngörülüyor. Bu oranı yüzde 1 ile yüzde 15 arasında değiştirmek ise cumhurbaşkanının yetkisine bırakıldı.

Türkiye, Aralık 2018’de yayımlanan 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile de yurtdışında yerleşik ve Türkiye’de kazanç elde eden Google, Facebook vb. şirketlere yüzde 15 stopaj uygulamaya başlamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.