Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da dijital hizmet şirketlerine ek vergi

Fransa Parlamentosu dijital hizmetler için ek vergi yasasını bugün onayladı. Yasa ile birlikte başta Google, Apple, Facebook ve Amazon olmak üzere toplam 29 dijital hizmet şirketinin Fransa’daki faaliyetlerinden alınan vergi, yüzde 3 oranında artırıldı.

Fransız basını tarafından dünyanın en büyük dört dijital hizmet şirketi olan Google, Apple, Facebook ve Amazon’un ilk harflerinin birleşmesiyle “GAFA” olarak adlandırılan vergi yasası, Millet Meclisi’nden sonra bugün Senato’dan da geçmesiyle kabul edildi. 

Vergi yasası ilk olarak “Sarı Yelekliler” eylemlerinin başladığı 2018 yılı sonunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından duyurulmuştu. Vergi yasasıyla gündemdeki ekonomik ve sosyal acil durum önlemlerine kaynak oluşturulması amaçlanıyordu. 

Vergi yasasını ilgilendiren dijital hizmet şirketlerinin 2015 yılındaki toplam değeri 1675 milyar dolar iken, “CAC 40” olarak adlandırılan Fransa Borsası’nın en büyük 40 şirketin toplam değeri 1131 milyar dolar.

Günümüzde Avrupa Birliği’nde çoğu ABD menşeli dijital hizmet devlerinden günümüzde kesilen vergi oranı, ortalama bir şirketten kesilen vergi oranından iki kat daha az. Hizmet şirketleri bu farkı, uyguladıkları vergi optimizasyonları ve stratejik hamlelerle sağlıyor.

Sözkonusu vergi yasasının Fransa’yı bu konuda öncü bir konuma getirdiğini söyleyen Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, uygulamayı “Fransız internet kullanıcılarının üzerinden kâr eden firmalardan vergi kesilmesi” olarak tanımladı.

ABD ise karara tepkili. ABD hükümeti, sözkonusu vergi yasasının etkileri üzerine araştırma başlattığını duyurmuştu. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lightizer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Fransa ABD’li dijital hizmet şirketlerini adaletsiz bir şekilde hedef alıyor” dedi. ABD’nin açıklamasına yanıt veren Le Maire, “Fransa’nın bağımsız bir devlet olduğunu ve vergi politikalarına karar verirken bağımsızlıktan vazgeçmeyeceğini” belirtti.

Öte yandan, AB genelinde de başta Google, Apple, Facebook ve Amazon için benzer bir vergi modeli oluşturulması planlanıyor. Fakat İsveç, Norveç, Finlandiya ve İrlanda’nın itirazları, böyle bir vergi modelinin uygulanmasını zorlaştırıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.