Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Apple, Netflix’e rakip olacak Apple TV+ da dahil olmak üzere 4 yeni servisini tanıttı

ABD’li teknoloji devi Apple dün akşam Kaliforniya’daki Apple Park’ta düzenlediği lansmanda, özgün yapımlarını yayınlayacağı Apple TV+ ile birlikte, Apple News+ haber servisini, Apple Arcade oyun uygulamasını ve Apple Card isimli kredi kartını tanıttı.


Apple’ın CEO’su Tim Cook’un sunumda tanıttığı ilk hizmet,
Apple News’ın ek özelliklere sahip ücretli servisi Apple News+ oldu. Aylık ücreti 9.99 dolar olarak açıklanan serviste LA Times ve Wall Street Journal gibi ABD’nin ünlü günlük gazeteleri yerlerini almış durumda. Bununla beraber Variety, Rolling Stones, Vanity Fair, Wired, Time, National Geographic, The NewYorker gibi 3 binden fazla derginin içeriklerine ve arşivlerine sınırsız olarak erişilecek.

Bir süredir gazeteler de internet yayıncılığı yaparken kullanıcılarını ücretli üyelik konusunda özgün içerik ve arşiv erişimi olanakları sağlayarak çekmeye çalışıyordu. Apple News+’ın internet gazeteciliğine yeni bir gelir modeli getirip getiremeyeceği ise merak ediliyor. Apple News+’ın bir diğer önemli iddiası ise, kullanıcıların hangi haberleri ve içerikleri takip ederlerse etsinler, bu bilgilerin üçüncü kişiler, reklam ajansları veya siyasilerle paylaşmayacağı yönünde.

Apple TV+’ın kozları Steven Spielberg ve Oprah Winfrey

Apple TV+ ise, Apple’ın Netflix’e rakip olarak geliştirdiği bir uygulama olarak lanse edilmiş ve daha piyasaya sürülmeden çok ses getirmişti. Apple’ın yapımcılığını üstleneceği ve özgün yapımlarının yayınlayacağı uygulama Apple TV+, yönetmen Steven Spielberg, televizyon programcısı Oprah Winfrey , Hollywood yıldızları Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carrell gibi ünlü isimlerin katılımıyla tanıtıldı. Spielberg, 93 yıllık “Amazing Stories” dizisini Apple TV+ için yeniden çekeceğini duyurdu. Oprah Winfrey ise, geçen sene ABD’de çok ses getiren cinsel taciz vakalarını ele aldığı belgeselin Apple TV+’ta yayınlayacağını açıkladı.

Wall Street Journal’da çıkan bir habere göre, Apple’ın dizi ve film yapımlarına 1 milyar dolardan fazla para ayırdığı iddia edildi.

Netflix’e yeni rakip: Apple TV+

Apple TV de yenilendi

Halihazırda Apple’ın televizyon ve video içerik uygulaması olan Apple TV’ye de yenilikler getirildi. Amazon, Hulu, HBO, CBS, Starz ve Showtime gibi kanalların da özgün yapımları Apple TV bünyesinde yayına girecek. Apple TV, birçok yapıma diziye ve filme tek bir uygulamadan erişim imkanı verme ve tek fiyat ödeme vaadinde bulunuyor.

Apple’ın online ödeme ve para transferi uygulaması hakkında da açıklamalarda bulunan Tim Cook, Apple Pay’in bu yıl 10 milyar dolarlık işlem hacmini geçeceğini belirtti. ABD’nin yüzde 70’inde Apple Pay kullanılabilirken, bu oran Avustralya’da yüzde 99’a ulaşmış durumda. Birçok ülkede henüz kullanılamayan Apple Pay bu yıl sonuna kadar 40’tan fazla ülkede daha kullanıma sunulacak.

Apple Pay’ın gelişimi için yeni bir adım attıklarını açıklayan Tim Cook, Apple Card’ı duyurdu. Apple Pay özelliği ile entegre biçimde çalışacak olan Apple Card bu yaz ABD’de kullanılmaya başlanacak. Apple’ın açıklamasına göre bu yeni kart, Goldman Sachs ve Mastercard işbirliği ile geliştirdi. Apple Card’ı tanıtan Jennifer Bailey, özellikle güvenlik önlemleri üzerinde durdukları ve kişisel verilerin çalınmaması için yeni özellikler eklediklerini ifade etti. Halihazırda Apple Pay, Face ID (yüz tanıma özelliği) , Touch ID (parmak izi) gibi güvenlik önlemleri ve şifreleme sistemleriyle çalışıyor.

Apple’ın oyun platformu: Apple Arcade

Apple ayrıca, oyun servisi Apple Arcade’i de tanıttı. Cross Platform olarak hizmet verecek bu yeni uygulamada Cross Platform özelliği sayesinde kullanıcılar Mac’te oynadığı bir oyuna iPhone üzerinden devam edebilecek. Fiyat konusunda bir açıklama yapılmazken, tanıtımda Apple’ın ve oyun geliştiricilerin bu yeni platform için 100’den fazla oyun geliştirdiği de açıklandı.

İlgili içerik: Apple haberciliğe el attı: Haber odaklı abonelik servisi için Wall Street Journal ile anlaşma

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.