Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı: “Hak ihlali var, derhal tahliye edilmeli”

Video: Hazar Dost

Gezi davası kapsamında tutuklu tek sanık olan ve 770 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını açıkladı. AİHM, Kavala’nın tutukluluğu ile ilgili ihlal kararı verdi. Mahkeme Kavala’nın tutukluluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesini ihlal ettiğine yani “makul bir şüpheye dayanmadığına” hükmetti. Karar altıya karşı bir oyla alındı.

“Kavala’nın tutukluluğu ‘hukuki’ değil ‘siyasi’”

Kavala’nın tutuklanmasının politik amaçla yapıldığını belirten AİHM, sözleşmenin 18. maddesinin de ihlal edildiğine karar verdi. AİHS’nin 18. maddesi, başvurucunun tutukluluğunun “hukuki” değil “siyasi” sebeplere dayandığı anlamına geliyor.

Mahkeme ayrıca, Kavala dosyasının Anayasa Mahkemesi önünde hızlı bir şekilde görülmediğine de dikkat çekti.

Ne olmuştu?

Gezi Parkı eylemlerini organize ve finanse ettiği iddiasıyla 770 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala, davanın üçüncü duruşmasında da tahliye edilmedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, başkanvekilleri ve iki üye tarafından özgürlüğünün ihlal edildiği tespit edilen Kavala, 1 Kasım 2017’de Gezi Parkı soruşturmasının yanı sıra, darbe soruşturmasından da tutuklandı. Kavala, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin iddianame için 15 ay bekledi. Darbe soruşturmasıyla ilgili ne iddianame hazırlandı ne de takipsizlik kararı verildi.

Kavala’nın avukatları tarafından 8 Haziran 2018 tarihinde yapılan AİHM başvurusuyla ilgili dosya, hızlandırılmış prosedürle işleme koyuldu. Dava başvurusunu Türk hükümetine tebliğ eden AİHM, savunma yapması için Ankara’ya bir dizi soru yöneltti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.