Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: “Erdoğan sıkıştırdıkça CHP’li belediyeler yükseliyor”

Gazeteci Murat Yetkin, kişisel blogunda yayımladığı yazısında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve diğer CHP’li başkanlar üzerinden CHP’nin belediyelerdeki yükselişini ele aldı.

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş son olarak önceki dönemde oyun parklarına yerleştirilen plastik dinozor heykellerine harcanan parayı ifşa ederek Türkiye’nin gündeminde yer etti. Yavaş, Ankara Belediye Meclisi toplantısında AK Partili Melih Gökçek yönetiminde toplam 342 milyon liranın plastik dinozor ve benzeri ‘şehir estetiği’ ürünlerine harcandığını söyledi. Bu miktarla 26 belediye otobüsü satın alınmış olabilirdi. Ankara’da belediye otobüsü sıkıntısı vardı. Trafiği altüst edip kazalara yol açan özel halk otobüsleri ve dolmuşların sayısı artarken, belediye otobüslerinin sayısı azalmıştı. Yavaş ‘Halk yağmurda, karda, güneşte otobüs bekler sıkıntı çekerken, ben dinozora para harcayamam’ diye çıkıştı. Bu da Meclis oturumlarını YouTube üzerinden canlı yayınladığı için anında yankı buldu; AK Parti ve MHP iktidar blokunun direnişi kırıldı ve Yavaş’ın Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından (EBRD) 300 otobüs alımı için bulduğu düşük faizli 60 milyon Avro kredi alımı onaylandı.”

31 Mart’taki galibiyeti kabul edilmediği için Erdoğan-Bahçeli ikilisi tarafından 23 Haziran’da bir seçime daha zorlanıp 13 bin farkı 800 bine çıkaran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da şu anda en önemli işinin kredi bulmak olduğundan yakınıyordu. İstanbul’un çalışan kesimlerine hitap eden yeni bir metro hattının inşası, hükümetin kontrolündeki kamu bankaları, hatta tek amacı yerel yönetimlere kredi vermek olan İller Bankası tarafından reddedilmişti. O da İstanbul’un altyapı çalışmalarında kullanılmak üzere Deutsche Bank’tan 110 milyon Avro kredi bulmuştu. İmamoğlu da kendisinden önceki 25 yıllık dönemde AK Partili belediyelerin altyapı için harcanması gereken bütçelerinin bazı tarikat vakıfları ve Erdoğan ailesiyle bağlantılı vakıfların binaları için harcandığını daha önce duyurmuş, bunlara son vermişti.”

“Erdoğan’ın büyükşehirlerde yaşayan on milyonlarca vatandaşı altyapı hizmetlerinde kullanılmak üzere kredi imkânından mahrum etmesi, tercihlerini kendisinden değil, muhalefetten yana kullanmasını cezalandırmak için ise, bu tepkinin işe yaramadığı, ters teptiği görülüyor. Geçenlerde Hürrriyet gazetesinde Abdülkadir Selvi’nin –başka bir başlık altında vermek durumunda kaldığı- yazısında yayınladığı bir A&G Araştırma şirketinin ‘Belediyeler Memnuniyet Anketi‘ sonuçları bunu çok açık gösteriyordu.”

Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.