Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adana’da düzenlenen Dünya Rakı Festivali’nin yasaklanmasına esnaf tepkili: “Adana’nın ruhunu öldürdüler”

Adana Valiliği, adı “Kebap ve Şalgam Festivali” olarak değiştirilen “Dünya Rakı Festivali”ni geçen yıl iptal etmiş, gerekçe olarak ise “bazı terör örgütleri ile art niyetli kişi ve grupların saldırı düzenleyebileceği” ihtimalini göstermişti. Festival, bu yıl da aynı gerekçeyle iptal edildi.

Dünya Rakı Festivali’nin yasaklanmasını ve etkilerini Adanalılarla konuştuk. Kentte gazetecilik yapan Murat Yıldız, festivalin önceki senelerde “Dünya Rakı Günü” olarak kutlandığını, festivale şehir dışından onbinlerce yerli turistin geldiğini vurguladı. Yıldız, Adana ve çevre illerdeki bütün otellerin festivale gelenler tarafından doldurulduğunu aktardı.

“Birtakım dernekler açıklama yapıyor, valilik de festivali yasaklıyor”

Yıldız, festivalin yapılmaması için Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) 2018 yılında bir basın açıklaması yaptığını ve bunun üzerine valiliğin festivali yasakladığını söyledi. Ulaştığımız ASKON yetkilileri de geçen sene böyle bir açıklama yaptıklarını ama bu sene festivalin iptaline ilişkin bir açıklama yapmadıklarını belirtti.

İki senedir sözcülüğünü İHH Adana Başkanı Mahmur Eraslan’ın yaptığı Adana Sivil İnisiyatif Meclisi isimli platform, geçen yıl rakının festival kapsamından çıkarılması için çağrı yapmıştı. Yeniçağ gazetesinden Murat Ağırel’in haberine göre platform açıklamasında, “Bir teklifimiz var, gelin içkiyi festivalin içeriğinden çıkaralım. Amaç kebap ve şalgamı tanıtıp festivalini yapmaksa bunu hep birlikte yapalım” dedi.

“İnsanlar festivalde eğleniyor, rakısını içip kebabını yiyor”

Festivalin güvenlik gerekçesiyle yasaklanmasına tepki gösteren Yıldız, “Adana’da Portakal Çiçeği Festivali yapılıyor, milyonlar Adana’ya geliyor, insanlar sokakta yan yana yürüyor. Bir tane taciz yok, kavga yok, gürültü yok. Bu festivallerde taksici kazanıyor, esnaf kazanıyor. Bu festival yasaklanmasın diye ismi değiştirildi. Kebap ve Şalgam Festivali yapıldı ama yine yasaklandı. Birkaç tane dinci dernek çıkıyor açıklama yapıyor ve vali yasaklıyor, durum bu” dedi. 

Festivalin tarihi Kazancılar Çarşısı ve Büyük Saat etrafında yapıldığını belirten Yıldız, “Orada insanlar sırt sırta şarkı söylüyor, eğleniyor, rakısını içip kebabını yiyor. Çok renkli, çok güzel bir festivaldi, yasaklanması çok ama çok yanlış” diye konuştu.

“Hem işsizlik var diyorsunuz hem de festivali yasaklıyorsunuz”

Yıldız, Adana ve Mersin’in Türkiye’nin en yoksul şehirlerinden olduğunu hatırlatarak, “Hem işsizlik var diyorsunuz hem de festivali yasaklıyorsunuz. Hâlbuki izin vermiş olsalar Kazancılar Çarşısı’ndaki esnaf bir yıllık kirasını çıkaracak, bir nefes almış olacak” dedi.

Festivalin yapılacağı alanın TOMA’lar, polis barikatları ve belediye kamyonlarıyla kapatıldığını belirten Yıldız, “Buradaki esnaf yüzlerce kilo et aldı, yine yüzlerce kilo salata malzemesi. Ne olacak bunca malzeme?” diye sordu.

“Adana’nın ruhunu öldürdüler”

Adanalı kebapçı esnafı Ahmet Demirci ise, “Bizi rezil ettiler. Bizi öldürmediler, esnafı öldürmediler, bu festivali yasaklayarak Adana’yı öldürdüler. Adana’nın ruhunu öldürdüler. Bu festival için Adana’ya bir milyon insan geliyordu. Esnaf kirasını çıkarıyordu, elemanlarının parasını veriyordu, eksikliklerini gideriyordu. Bu yasakla esnafı öldürdüler. Esnaf ölünce memleket ölür” diyerek yasağa tepki gösterdi.

“İptal etmek yerine güvenliği sağlayabilirlerdi”

Demirci sözlerini şöyle sürdürdü: “Festivali iptal etmek için uğraştıkları kadar bu festivalin yapılması için uğraşsalardı, bu kadar TOMA’yı, polisi festivalin güvenliği için seferber etselerdi ufacık bir olay bile olmazdı. Bu karar devletten geldiği için bir şey de diyemiyoruz. Sonuna kadar direndik ama kaybettik, maalesef yapamadık.”

Adana’da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı‘nı hatırlatan Demirci, “Portakal Çiçeği Karnavalı yetkililerin izni ile yapılıyor. Kebap ve Şalgam Festivali’nden daha fazla rakı tüketiliyor. Güvenlik sorunu varsa onu da yasaklasınlar” dedi. 

“Rakı bizim geleneğimizde olmayan bir şey değil”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun festivalin yasaklanmasına ilişkin yaptığı “Geleneklerimizde yok” açıklamasına da cevap veren Demirci, “Adana’nın insanı yiğit olur, mert olur. Anadolu olsun, Trakya olsun herkesin kültüründe az ya da çok rakı kültürü vardır. Yani bu bizim geleneğimizde olmayan bir şey değil” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.