Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’den Suriyeli Sığınmacıların Ülkelerine Dönüş Çalıştayı: “Suriyeliler’e vatandaşlık verilmeyecek, bayram ziyaretine gidenler geri kabul edilmeyecek”

Haber: Özge Çakır & Batu Bozkürk

İYİ Parti Ankara’da, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde “Suriyeli Sığınmacıların Ülkelerine Dönüş Çalıştayı” düzenledi. İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın moderatörlüğündeki panellerden oluşan çalıştayda; ekonomi, sağlık, eğitim ve hukuk alanlarında çalışan birçok isim, “Suriyeli sığınmacıların Türkiye nüfusu, ekonomisi, sağlık ve eğitim sistemi gibi farklı alanlar üzerindeki etkileri” hakkında sunumlar yaptı. Çalıştayda, Suriyeli sığınmacıların ya da onların oluşturduğu platformlardan herhangi birinin temsilcisi yer almadı.

“Çalıştayın ırkçılıkla ilişkilendirilmesi doğru değil”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, açılış konuşmasında “AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeliler’in ülkelerine dönüşü ile ilgili bu çalıştayın ırkçılıkla ilişkilendirilmesi doğru değildir” dedi.

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanlığı tarafından düzenlenen çalıştay için önce “Suriyeliler Ülkelerine Dönecekler” başlığı belirlenmişti. Ancak bu başlık daha sonra “Suriyeli Sığınmacıların Ülkelerine Dönüş Çalıştayı” olarak değiştirildi. Medyascope muhabirlerinin isim değişikliğinin nedenine ilişkin sorusunu da yanıtlayan Çıray, “belirlenen ilk başlığın bir ‘hüküm’ içerdiğini ve bunu çalıştaya zafiyet getirebileceği için değiştirdiklerini” söyledi.

“Sığınmacı değil misafirler”

Çıray ayrıca, Türkiye’de bulunan Suriyeliler’in “sığınmacı” olarak değil, “geçici koruma statüsünde Türkiye’de bulunan misafirler” olarak tanımlanması gerektiğini söyledi. Çıray’ın konuşmasında dikkat çeken bir diğer nokta, “Balkanlar’dan ve Kafkaslar’dan Müslümanlar’ın maruz kaldıkları etnik temizlik nedeniyle Türkiye’ye sığınmak zorunda kalmaları, Suriyeliler’in Türkiye’ye gelmesi ile aynı kefeye konulamaz” şeklindeki ifadeleriydi.

Çalıştayda neden Suriyeliler’in temsilcisi yok?

Medyascope’un mikrofon uzattığı İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Suriyeli sığınmacıların ya da onların oluşturduğu platformlardan herhangi bir temsilcinin çalıştayda yer almamasına ilişkin, “Bu bir siyasi partinin geri dönüş programını açıkladığı ve hangi temel verileri esas aldığını kamuoyu ile paylaşmayı hedefleyen bir çalıştay” diye konuştu. Özdağ, “Bu çalıştay dışında, değişik boyutlarda yaptığımız temaslar var” dedi.

Özdağ’ın “Kimler Suriyeliler’in Türkiye’de Kalmasını İstiyor ve Neden?” başlıklı konuşmasının ardından kürsüye gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Suriyeli Sığınmacıların Ülkelerine Dönüş Eylem Planı”nı açıkladı.

Akşener: “Herkes kendi vatanında mutlu”

Akşener, “mevcut iktidar atmadığı için İYİ Parti’nin iktidara geldiğinde atacağı adımlara yönelik bir plan” olarak tanımladığı eylem planında, açık kapı uygulamasına son verileceğini, geçici koruma statüsü ile Türkiye’de bulunan Suriyeliler’e kesinlikle vatandaşlık verilmeyeceğini, Suriye yönetimi ile aracısız resmi görüşmelerin gecikmeden başlatılacağını, geçici koruma statüsüne sahip Suriyeli işyeri sahiplerini kapsayan bir vergi düzenlemesi getirileceğini, Suriyeli sığınmacıların veritabanlarındaki bilgilerin teyit edileceğini ve resmi kaydı bulunmayanların sınırdışı edileceğini söyledi. Akşener son olarak, bayram ziyareti gerekçesiyle Suriye’ye seyahat eden mültecilerin Türkiye’ye kabul edilmeyeceğini belirtti.  

Bütün bu adımların tamamlanmasının ardından planın ikinci aşaması olan “geri dönüş” eylem planının uygulamaya geçirileceğini ekleyen Akşener, “İYİ Parti olarak herkesin kendi vatanında mutlu olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.