Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya “nitelikli göçmen” alacak: İnşaat, sağlık, bilişim, metal sanayi ve sosyal hizmetler alanında 150 bin işçiye ihtiyaç var

Almanya, ülkede sorun haline gelen istihdam açığını kapatabilmek için göç yasasında önemli değişikliklere gitti. “Nitelikli İşçi Göçü Yasası” ile öncelikle bilişim, sağlık ve inşaat alanındaki istihdam açığının kapatılması hedefleniyor. Yeni yasa, 1 Mart 2020’de yürürlüğe girecek. Almanya’da çalışmak isteyen nitelikli göçmenlere önemli kolaylıklar sağlanacak.

En çok istihdam açığı inşaat, sağlık ve bilişim sektöründe

Verilere göre başta inşaat, sağlık, bilişim, metal sanayi ve sosyal hizmetler alanında 150 bin nitelikli işçiye gerek duyuluyor. Alman Zanaatkarlar Birliği’ne göreyse 391 meslekte toplam 250 bin kişiye acilen ihtiyaç var.

Alınacak göçmen işçilerin üniversite ya da meslek okulu mezunu olması gerekiyor. Başvuru yapacak nitelikli göçmenler için Almanya Dışişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir birim kurulacak. Başvuru yapanların vize işlemleri hızlandırılacak. Ayrıca bu kişilerin kendi ülkelerinde aldıkları diploma ve sertifikalar geçerli sayılacak. İşe alımda Almanya ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına tanınan öncelik de kaldırıldı. Ancak, başvuran eğer 45 yaşından büyükse ve ailesini de getirmek istiyorsa en az 3 bin 685 euro gelir elde ediyor olmalı. Vasıfsız işçiler yeni yasa kapsamının dışında tutuldu.

Merkel: “Artık dünyada bize gelmeye hazır olan insanları bulma zamanı”

Almanya İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2030 yılı itibarıyla, yeni emekliler nedeniyle istihdam açığı 6 milyonu bulacak. Bu açığı kapatmak için 2060’a kadar yılda en az 400 bin kişinin istihdam edilmesi gerekiyor. Nitelikli göçmenler bu açığın kapatılmasında önemli bir rol oynayacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, işverenler ve sendika temsilcileri ile yaptığı toplantıda yasanın mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. “Artık dünyada bize gelmeye hazır olan insanları bulma zamanı” diyen Merkel, sadece AB’den değil, tüm dünyadan nitelikli işçi göçüne ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.