Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Adalar’da 81 at, ruam hastalığı nedeni ile itlaf edildi, hayvanseverler hastalık incelemesi süren atlar için İBB önünde yaşam nöbetine başladı

Haber: Merve Özçelik / Kurgu: Caner Polat

İstanbul’un Adalar ilçesi kaymakamlığının bugün (19 Aralık) yaptığı açıklamayla ilçedeki atların ruam hastalığına yakalandıkları için itlaf edildiğini doğrulaması üzerine hayvanseverler, geriye kalan atlar için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde yaşam nöbeti başlattı.

Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği (WARF) tarafından dün yapılan açıklamada, Adalar‘daki atların ruam hastalığına yakalandıkları için öldürüleceği, Büyükada’da ise atları gömmek için büyük çukurlar açıldığı iddia edilmişti.

Adalar Kaymakamlığı iddiaları doğruladı

Adalar Kaymakamlığı‘ndan yapılan açıklamada tahlil sonucu kesinleşen hastalıklı 81 atın itlaf edildiği, tahlil sonuçları kesinleşmeyen hayvanların ise işlemlerine devam edildiği duyuruldu. Adalar Kaymakamlığı atların itlafına gerekçe olarak, ruam hastalığının tedavisinin olmamasını gösterdi.

 Hayvan hakları savunucuları İBB önünde bir araya geldi

Sosyal medya üzerinden örgütlenen hayvanseverler, bugün saat 14.00’te Saraçhane’deki İBB binası önünde bir araya geldi. Burada bir açıklama yapan yaşam hakkı savunucuları, talepleri karşılanana kadar yaşam nöbeti başlattıklarını duyurdu. Medyanın büyük ilgi gösterdiği eylemde, çok sayıda polis ve çevik kuvvet ekibi hazır bekliyor. Çadır kurmak isteyen hayvanseverlere polis izin vermedi fakat hayvanseverler alandan ayrılmayacaklarını söyleyerek yine de çadırlarını kurdu.

“Atların kanı İBB’nin elinde”

Hayvanseverler “Atların kanı İBB’nin elinde”, “Hayvan özgürlüğü hemen şimdi” ve “Faytona son atlara özgürlük” yazılı dövizlerle eylem yaptı. Sık sık “İmamoğlu verdiğin sözü tut, atların kanı İBB’nin elinde” sloganları atıldı.

“Faytonların kaldırılması İmamoğlu’nun seçim vaadiydi”

Basın açıklamasında, İstabul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçimler öncesinde faytonları kaldırma sözü verdiğinin, fakat seçimden sonra bu vaadinin yerine getirilmediğinin altı çizildi. Atların öldürülmesinin sorumluluğunun İBB’de olduğunu belirten hayvanseverler, belediyeyi hayvanların ölmemesi için göreve çağırdı. 

“Fayton uygulamasının sona ermesinde kararlı ve ısrarcıyız”

Fayton uygulamasının sona ermesi için kararlı ve ısrarcı olduklarını belirten hayvan hakları aktivistleri talepleri karşılanana dek İBB’nin önünden ayrılmayacaklarını belirtirken, tüm yaşam hakkı savunucularını da tuttukları yaşam nöbetine davet etti.

İBB önünde toplanan hayvanseverlerin taleplerinden bazıları şöyle: 

  • Adalar’daki tüm canlıların sağlığı için gerekli tedbirlerin alınması.
  • Atlar için gerekli sağlıklı koşullar sağlamayan sorumlular hakkında soruşturma başlatılması.
  • Hastalığı tespit edilen atlara uygulanan testler ve laboratuvar sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması.
  • Başkan Ekrem İmamoğlu’nun sözünü tutması, fayton uygulamasına son verilmesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.