Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Chat uygulaması ToTok’un Birleşik Arap Emirlikleri adına casusluk yapmak için kullanıldığı iddia edildi

New York Times’ın (NYT) haberine göre, popüler chat uygulaması ToTok, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) adına casusluk için kullanılıyor.

NYT, uygulamanın yazılıcımları hakkında yaptığı araştırma ve ABD istihbarat servislerinden aldığı bilgiler ışığında, ToTok isimli chat uygulamasının casusluk için kullanıldığı iddiasını ortaya attı.

İddiaya göre, BAE yönetimi uygulamayı telefonuna indirenlerin cihazında kayıtlı bulunan şifrelere, yazışmalara, depolanan seslere ve görüntülere ulaşabiliyor; yapılan konuşmaları dinleyebiliyor.

Sadece aylar önce piyasaya sürülmüş olan ToTok; Ortadoğu, Avrupa, Asya, Afrika ve Kuzey Amerika’daki Apple ve Android kullanıcıları tarafından milyonlarca defa indirildi. Araştırma şirketi App Annie’nin yayınladığı verilere göre, ToTok geçen hafta ABD’de en çok indirilen sosyal uygulamalardan biri oldu.

NYT’nin haberinde, BAE gibi zengin otoriter devletlerin, yabancı “düşmanları”nı, suç ya da terör ağlarını, gazetecileri, muhalifleri izleyebilmek için sürekli yeni yöntemler geliştirdiği belirtildi.

Teknik analizler ve bilgisayar güvenliği uzmanlarıyla yapılan mülakatlar ToTok’un arkasında Breej Holding‘in olduğunu gösterdi. Breej Holding’in BAE istihbaratının, eski ulusal güvenlik uzmanı çalışanlarının ve eski İsrail askeri istihbarat ajanlarının çalıştığı Abu Dabi merkezli siber istihbarat şirketi DarkMatter‘ın paravan şirketi olduğu düşünülüyor. FBI, muhtemel bir siber suça karışmış olması ihtimali sebebiyle DarkMatter’ı da soruşturuyor. ToTok’un ayrıca, yine Abu Dabi merkezli veri toplama şirketi PaxAl‘la da ilişkisi olduğu ortaya çıktı.

İktidardaki aile tarafından Arap ülkelerinin modern yüzü olarak tanıtılan BAE, ülke içindeki muhalifleri gözetlemek için teknolojiyi en etkili kullanan ülkelerden biri.

Habere göre, BAE yönetimi, Whatsapp ve Skype gibi chat uygulamalarının özel işlevlerini, ToTok’un kullanılmasını cazip hale getirmek için bloke ediyor.

Haberde, CIA sözcüsü ve BAE yönetiminin konu hakkında yorum yapmadığı belirtildi. Bununla birlikte, Breej Holding’den herhangi bir yetkiliyle irtibat kurulamazken, PaxAl çalışanları da konuyla ilgili gönderilen elektronik postalara cevap vermedi.

FBI sözcüsü ise, “FBI’ın özel bir uygulama ile ilgili yorum yapmayacağını ama kullanıcıların bu tarz uygulamaların potansiyel riskleri ve zayıflıklarının bilincinde olduklarından emin olmak istediklerini” belirtti.

ABD istihbarat servislerinin ToTok’un BAE hükümeti ile olan ilişkisini ne zaman tespit ettiği ise belli değil.

Apple ve Google: “Gereken araştırma yapılacak”

Apple ve Google temsilcileri ise ToTok’un BAE yönetimiyle muhtemel ilişkisi ile ilgili gereken araştırmanın yapılacağını söyledi.

İddiaların ardından Google ve Apple, mağazalarından ToTok uygulamasını kaldırdı. Halihazırda telefonunda ToTok uygulaması yüklü olan kullanıcılar, uygulamayı telefonlarından kaldırana kadar kullanabilecek.

ToTok’un popülaritesi BAE’nin sınırlarını aşarak Suudi Arabistan, Britanya, Hindistan ve İsveç’e yayılmış durumda. Son dönem Google Play sıralamasına göre ToTok, en çok kullanılan ücretsiz ilk 50 uygulamanın arasında yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.