Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya tezkeresi 325 kabul oyuyla TBMM’den geçti

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin cumhurbaşkanlığı tezkeresi, 184 ret oyuna karşı 325 kabul oyuyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’ndan geçti.

TBMM, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüştü. Görüşmelerin sonrasında yapılan oylamada tezkere kabul edildi. Tezkereye 325 kabul oyu çıkarken, 184 vekil ise ret oyu verdi.

CHP, İYİ Parti ve HDP Libya’ya asker gönderilmesine izin veren tezkereye “hayır” deme kararı aldı. TBMM’de iki milletvekili bulunan Saadet Partisi ise tezkereye desteğini son anda geri çekti.

Olağanüstü oturum saat 14:00’da başladı. Partiler adına konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Tezkerenin meclisten geçmesi için oylamaya katılanların salt çoğunluğu, yani 301 “evet” oyu yeterliydi.

Tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Libya’daki görev süresi bir yıl olarak belirlendi. Libya’ya gönderilecek askeri gücün sınır, kapsam, miktar ve zamanına ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karar verecek.

CHP, İYİ Parti, HDP “hayır” oyu verdi

Oturumda CHP adına söz alan İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz “Tezkere metni, önceden planlanmış, Saray’ın siparişi ile Silahlı Kuvvetlerimizi Libya çöllerinde savaşa göndermek üzere hazırlanmış bir felaket çağrısıdır” dedi. Çeviköz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Burada ulusal çıkarların ne olduğu belli olmadığı gibi, gönderilecek askeri unsurlarımızın ‘şümul, miktar ve zamanı da cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde’ ifadesiyle ucu açık, muğlak ve belirsiz bırakılmıştır. Yani sipariş listesi sarayın elindedir. Libya’dan bir şehit haberi gelince ne yapacaksınız? Aileleri sıradan bir kazaymışçasına, oğlunuzun ölümü ‘kader’ diyerek mi teselli edeceksiniz?”

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray da Türkiye’nin hiçbir zaman ganimet ve yağma peşinde olmadığını belirterek, “Tezkereye ‘hayır’ diyeceğiz” dedi. Çıray AKP’ye de şu sözlerle tepki gösterdi:

“Şu ayıba bakın. Libya’ya asker göndermeye hazırlanıyorsunuz, hükümetten bir bakan bile yok. Cumhurbaşkanı gelip burada tezkereyi savunmalıydı.”

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da “Bu tezkereye net bir biçimde ‘hayır’ diyoruz. Bu iktidar bu ülkenin tarihine kara sayfalar eklemeye devam ediyor” diye konuştu.

Saadet Partisi (SP) ise tezkereyi destekleme kararından vazgeçti. SP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, “Tezkereyi kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade ediyorum” diye konuştu. SP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam oturumdan önce TBMM’deki oylamaya katılmayacağını ilan etti:

Saadet Partisi adına görüşme başlamadan önce resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda tezkereye destek verildiği duyurulmuştu:

AKP ve MHP’den tezkereye destek

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay tezkerenin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarına katkı sağlayacağını öne sürdü ve “Libya’ya verilen destek hukuki bir yükümlülük hem de millî hafızaya sadakattir” dedi.

Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AKP İzmir Milletvekili İsmet Yılmaz ise “Libya birilerine uzak gelebilir. Libya bizim deniz komşumuzdur. ‘Libya’da ne işimiz var’ sözü dar bir bakış açısını temsil eder. Dış politikada 360 derece bir perspektifle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tezkereye destek olacağız” diye konuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli de oturumda hazır bulundu:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.