Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Altan’ın “terör örgütü propagandası” ve “cumhurbaşkanına hakaret” suçlarından aldığı 5 yıl 11 aylık ceza onandı

Eski Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan’ın “terör örgütü propagandası” ve “cumhurbaşkanına hakaret” suçlarından aldığı 5 yıl 11 ay hapis cezası, istinaf mahkemesince onandı. Medyascope’a konuşan Altan’ın avukatları, kararı Yargıtay’a taşıyacaklarını söyledi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi Ahmet Altan’a, yazdığı makalede “silahlı terör örgütünün propagandasını yaptığı” gerekçesiyle 3 yıl, “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 2 yıl 11 ay olmak üzere toplam 5 yıl 11 ay hapis cezası vermişti.

İstinaf mahkemesi kararı onadı

Kararı istinafa götüren Altan’a İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nden (BAM) kötü haber geldi. Yerel mahkemenin cezasını değerlendiren İstanbul BAM 3. Ceza Dairesi, Altan hakkında verilen hapis cezasını onadı.

BAM kararında, “Mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda ön görülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığından istinaf başvurusunda bulunanların ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmemiş olmakla istinaf başvurusunun esastan reddine…” denildi.

Yargı Reformu Paketi kapsamında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun “terör örgütü propagandası” suçunu da düzenleyen 7. maddesinin 2. fıkrasına eklenen “haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” cümlesinin ardından Altan’a verilen ceza tartışma yaratacak gibi görünüyor. Yine Yargı Reformu Paketi’yle “cumhurbaşkanına hakaret” suçu kapsamındaki cezalara istinaf yolu açılmıştı.

Ahmet Altan hakkında daha önce “darbe çağrışımı davası” kapsamında 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Altan halen Silivri Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlü olarak bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.