Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanal İstanbul için dilekçe süreci sonlandı, karar 10 gün içinde açıklanacak

Kanal İstanbul ÇED Raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri’ne itirazlar sona erdi. 10 günde sadece İstanbul’da 70 binin üzerinde dilekçe verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın itirazları da değerlendirerek karar vermesi bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) projeye karşı dava açabilir ancak projeyi doğrudan engelleme yetkisi yok.

Kanal İstanbul ÇED Raporu tamamlanarak 25 Aralık’ta askıya çıkarılmış, 10 gün boyunca vatandaşların itiraz ve görüşlerine açılmıştı. 2 Ocak’ta sona eren dilekçe ile itiraz süreci boyunca İstanbul’da 70 binin üzerinde, Türkiye’de ise 100 bini aşkın vatandaş ÇED Raporu’na itiraz etti.

Süreci başından beri takip eden İstabul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da üç gün önce Beşiktaş’taki Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne giderek itiraz dilekçesini verdi. Dilekçeyi vermeden önce açıklama yapan İmamoğlu, “Kanal İstanbul benim uykularımı kaçırıyor, bu şehrin uykularını kaçırıyor” dedi.

Rapora itiraz için İstanbul’da hem Ataşehir hem de Beşiktaş’taki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerinin önlerinde uzun kuyruklar oluşmuş, itirazın dokuzuncu gününde Medyascope’tan Gamze Elvan ve Edanur Tanış, itiraz dilekçesi veren İstanbullular’la konuşmuştu:

Nihai kararı bakanlık verecek

ÇED Yönetmeliği’ne göre kurumlar, meslek odaları ve vatandaşlar ÇED hakkında itirazlarını, görüşlerini, önerilerini sunabiliyor. Ancak bu itirazlar, kamuoyu yaratmada etkili olsa da son söz Çevre ve Şehircilik ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarında.

ÇED Yönetmeliği’nde yetkili mercii şöyle belirtiliyor: 

“Madde 5 – Bu Yönetmeliğe tabi projeler hakkında ‘ÇED Olumlu’, ‘ÇED Olumsuz’, ‘ÇED Gereklidir’ veya ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararlarını verme yetkisi Bakanlığa aittir. Ancak Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda ‘ÇED Gereklidir’ veya ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının verilmesi konusundaki yetkisini, sınırlarını belirleyerek yetki genişliği esasına göre Valiliklere devredebilir.”

Vatandaş görüşlerinin ve itirazlarının da alındığı proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu görüşleri değerlendirecek. Bakanlık, 10 günlük süreçte gelen itirazlar ve görüşler doğrultusunda rapor içeriğinde eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da komisyonun yeniden toplanmasını isteyebilir.

10 iş günü içinde duyurulacak

Yönetmelikte, kararın nasıl alınacağı ise şöyle aktarılıyor: “Bakanlık, Komisyon çalışmalarını ve halkın görüşlerini dikkate alarak proje için ‘ÇED Olumlu’ ya da ‘ÇED Olumsuz’ kararını on (10) iş günü içinde verir ve bu kararı Komisyon üyelerine bildirir. Proje için verilen ‘ÇED Olumlu’ ya da ‘ÇED Olumsuz’ kararı Bakanlık ve Valilik tarafından askıda ilan ve internet aracılığı ile halka duyurulur.”

Duyurunun ardından proje için ihaleye çıkılacak ve projenin inşası resmen başlamış olacak. Daha sonraki süreçte değişiklikler olduğu takdirde söz hakkı yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait. Proje tanıtım dosyasında taahhüt edilen hususların yerine getirilip getirilmediğini izleyecek ve denetleyecek olan da yine bakanlık.

İBB ile protokoller ne olacak?

Bir diğer konu ise bakanlıklar ile İBB arasındaki protokollerin ne olacağı. Ekrem İmamoğlu, İBB’nin 2018’de taraflar arasında imzalanan protokollerden çekildiğini açıklamıştı. Hukuki olarak protokolün imzalanması için İBB Meclisi’nde karar alınması zorunlu. 

2018’de bu karar çıkmadan, dönemin İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın imzasıyla protokol yürürlüğe girmişti. Protokolde İBB’ye ait taşınmazların projeye tahsisinden Sazlıdere Barajı’nın içme suyu rezervinden çıkarılmasına kadar birçok madde bulunuyordu. Söz konusu protokolün İBB’ye maliyeti ise 23 milyar TL’ydi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre meclis kararına uyması şart ancak yine de meclisten çıkan kararlarla ilgili yargıya başvurma hakkı var. İBB’nin Kanal İstanbul projesini doğrudan etkilemeye dair bir yetkisi yok fakat diğer meslek örgütleri ve odalar gibi, iptal davası açma hakkına sahip. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.