Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜBİTAK’tan hazırladıkları Kanal İstanbul raporuyla ilgili açıklama: “Projenin yapılıp yapılmaması hakkında olumlu veya olumsuz görüş belirtmedik”

TÜBİTAK, Kanal İstanbul raporuyla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Kanal İstanbul raporunda projenin yapılıp yapılmaması hakkında görüş belirtmedikleri ve siyasi çarpıtmalara konu edildikleri vurgulandı.

TÜBİTAK’ın Kanal İstanbul projesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiği 27 Kasım 2019 tarihli raporu ortaya çıkarmış ve Medyascope’ta yayımlamıştık. Sözkonusu raporda 14 maddede TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi’nin Kanal İstanbul projesine karşı çekinceleri, gördükleri aksaklıklar ve ÇED raporunun eksik yönleri yer alıyordu. 

10 Ocak’ta raporun ortaya çıkmasının ardından bugün bir açıklama yapan TÜBİTAK, ÇED raporu için kendilerinden 25 Ekim 2019’da görüş istenmesi üzerine, enstitü tarafından nihai halini almamış ÇED raporunun incelendiğini, ancak projenin yapılıp yapılmaması hakkında olumlu veya olumsuz görüş belirtilmediğini vurguladı.

“Kurumumuzun görüşü, nihai halini almamış ve askıya çıkmamış ÇED raporu için verilmiştir” denilen açıklamada şöyle devam edildi:  

“ÇED raporunda görülen eksikliklerin giderilmesi amacı ile önerilerde bulunulmuştur”

“Raporda kullanılan yöntemler, yapılan kabuller ve atıflar çerçevesinde ÇED raporunun içeriği değerlendirilmiş ve raporda görülen eksikliklerin giderilmesi amacı ile önerilerde bulunulmuştur. Verilen görüşler, projenin yapımına ilişkin değildir.

Tüm görüşler değerlendirilmiştir. Komisyon toplantısı sonucunda TÜBİTAK MAM’ın da olumlu görüşüyle ÇED raporu yeterli bulunarak askıya çıkılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kapsamlı bilimsel görüşlerini alabilmek adına, katılımcı bir anlayışla yürüttüğü ÇED raporu hazırlık süreçlerinin, bağlamından koparılarak siyasi çarpıtmalara konu edilmesi üzüntü vericidir. Hazırlık süreçleri neticesinde, toplanan görüşlerin nihai raporun oluşmasına katkı vermesi, bilimsel çalışma metodolojisi açısından takdir edilmesi gerekirken maalesef kurumumuz üzerinden siyasi polemiklere alet edilmiştir. Tüm süreçler sonunda rapor hakkındaki nihai karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilan edilecek olup, kurumumuzun görüşlerinin raporun hazırlık süreçlerine olan katkısından dolayı ayrıca memnuniyet duymaktayız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.