Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Türkiye partisi olmakta ısrarlı: Demokrasi ittifakının peşi bırakılmayacak

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 23 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştireceği kongre öncesinde bugün (15 Ocak) İstanbul Elite World Hotel’de basınla buluştu.

Buluşmada HDP eş genel başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan’ın yanı sıra, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk de birer konuşma yaptı.

Toplantının ikinci kısmı basın mensuplarının soruları üzerinden yapılan tartışmayla devam etti.

Kongre öncesinde yapılan basın buluşmasının amacının nasıl bir partiye, demokrasiye ve ortak vatana ihtiyaç olduğunun birlikte tartışılması olduğu belirtildi.

Kongrenin “kayyum gaspına”, “HDP’nin tasfiyesi” çabasına ve “savaş politikalarına” bir yanıt olacağını belirten HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Seçimlerde kendimizi iktidara yürüyen bir parti olarak görüyoruz” dedi.

İki yıl önce de yine yoğun bir gözaltı, tutuklama ve baskı sürecinde kongreye gittiklerini söyleyen Buldan, bu sene de şartların benzer olduğunu belirtti. Son iki yılda 5 bine yakın partilinin gözaltına alındığını ve bunlardan bine yakınının tutuklandığını sözlerine ekleyen Buldan, yerel seçim sonrasında 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana 32 HDP’li belediyeye kayyum atandığını belirterek “kayyum siyasetine” vurgu yaptı.

Buldan kongrenin gündeminde olacak tartışma başlıklarını özetledi ve kongrenin “demokratik anayasa, içeride ve dışarıda barış, sosyal adalet, kutuplaşmanın sona erdirilmesi, özgür basın, kadınların yaşam güvenliği, haksız tutuklamalara karşı mücadele, Kürt sorunu ve tecrit” sorunlarına çözüm olacak bir anlayışla gerçekleştirileceğini belirtti.

Partinin genişleme ve demokratik ittifaklarla iktidar hedefi başlıkları üzerinde duruldu

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise, HDP’nin Türkiye’nin önündeki sorunlara yanıt üretme görevini üstlendiğini belirterek 23 Şubat’taki kongrenin bir “Türkiye kongresi”, “bölgesel ve küresel ölçekte siyasete dair” bir kongre olacağını söyledi.

Temelli: “Toplumun siyasallaşması, siyasetin toplumsallaşması ekseninde bir örgütlenmeye ihtiyaç var”

Muhalefetin 31 Mart yerel seçimleri sürecinde ortaya koyduğu stratejinin bir umut yarattığını belirten Temelli, bir “demokrasi ittifakında” buluşulabileceğinin altını çizdi ve “Bugün farklılıklardan güç alma ve farklılıkları değiştirici bir güce çevirme zamanıdır” dedi.

Temelli yeni bir anayasanın oluşturulması için bir mutabakat zeminine ihtiyaç olduğunu ve HDP’nin önündeki kongrenin “çağrı, buluşma, kürsü kongresi” olacağını sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.