Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi’nde cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi teklifi kabul edilmedi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde CHP ve İYİ Parti’nin cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi teklifi kabul edilmezken, cemevlerinin tüm giderlerinin İBB tarafından karşılanması kabul edildi. İBB Meclisi’nin aldığı diğer bir karara göre Adalar’daki atlı faytonlar resmen kaldırıldı. Adalar’da ulaşım elektrikli araçlarla sağlanacak, faytonları plaka başına 300 bin TL bedelle İBB satın alacak.

CHP ve İYİ Parti, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi için İBB Meclisi’ne teklif sundu. Teklifte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2014 ve 2016 kararları örnek gösterilirken AKP’li üyelerin çoğunlukta olduğu komisyonda teklif, “Cemevlerinin talep etmesi halinde temizlik ve diğer hizmetlerin İBB tarafından ücretsiz karşılanması komisyonlarımızca uygun görülmüş olup teklifte belirtilen cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi hususu belediye meclisinin görev ve yetki alanında olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığı kanaatine varılmıştır” diye değiştirildi.

Cemevlerinin bütün masraf ve ihtiyaçlarının iBB tarafından karşılanması konusunda ortaklaşılırken, AKP grubu cemevlerine ibadethane statüsü verilme kararının İBB’nin görev ve yetki alanında olmadığını savundu.

Adalar’da atlı faytonlar artık ulaşımda kullanılmayacak

Adalar’da taşımacılıkta kullanılan atlı faytonların kullanımı İstanbul Valiliği’nin aldığı kararla üç ay süreyle durdurulmuştu. İBB Meclisi’nin bugün aldığı karara göre atlı faytonlar artık Adalar’daki ulaşımda kullanılmayacak, ulaşım elektrikli araçlarla sağlanacak. Adalar’da bulunan 277 adet fayton ise plaka başına 300 bin TL bedelle İBB tarafından satın alınacak. 

Hazırlanan raporda, her yıl ortalama 400 atın öldüğü, atların 20-25 yıl olan ömürlerinin iki yıla kadar düştüğü belirtilirken Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül konuyla ilgili şunları söyledi: “Biz yaz aylarından itibaren konuyla ilgili çalışıyorduk. Yılbaşına yaklaşırken bir hastalık durumu ortaya çıktı. Hastalık halk sağlığını da etkiliyordu. İstanbul Valiliği’nden üç aylık durdurma kararı çıktı. Bu süreç hayvanların sağlığını etkilediği gibi, Adalılar’ın da günlük hayatını sürdürememesi riskini doğuruyordu. Bir an önce harekete geçmemiz gerekiyordu. Çalışmaları bu aşamaya getirdik. Karşımızda artık ulaşım yöntemi olmayacak bir sektör var. Onların da haklarını oluşturmaya çalıştık. Atlar da olacaksa veteriner, sağlık bakımından uygun hale getirilmeli. Adalar’dan çıkarılacak atların durumu da hepimizin sorumluluğu. Hayvan haklarına uygun bir şekilde yaşam sürmelerini de sağlamak zorundayız.”

İBB’ye ait olan bazı taşınmazlar ilçe belediyelerine devredildi

Şile, Güngören, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan, Bağcılar, Esenler’de bulunan bazı parsel ve taşınmazların İBB’de olan mülkiyeti 10 yıl süreyle ilçe belediyelerine bedelsiz olarak tahsis edildi. AKP’li üyelere göre bu taşınmazlar ve parseller halihazırda ilçe belediyeleri tarafından kullanılıyor. CHP’li İBB Meclis Üyesi Mithat Çelik ise karara karşı çıkma gerekçelerini şöyle anlattı: “Araştırma, görüş, kamu menfaati göz ardı edilerek sayısal çoğunluğa güvenerek AKP ilçe belediyelerine taşınmazların devri hukuka aykırıdır. Meclis idari bir karar alacağından dolayı, amaç, yetki unsurlarının sakat olmaması gerekir. Mevcut teklif hem teklif hem amaç yönünden sakattır. Böyle bir idari işlem yok hükmündedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.