Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi’nde alınan karara Alevi yurttaşlardan tepki: “Milyon dolarlık camiler yapıyorlar, cemevleri de ibadethane ancak hallerini görüyorsunuz. Biz üvey evlat mıyız?”

CHP ve İYİ Parti, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne teklif sundu. AKP’li üyelerin çoğunlukta olduğu komisyonda teklif, “cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi belediye meclisinin görev ve yetki alanında olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığı kanaatine varılmıştır” diye değiştirildi.

Medyascope, İstanbul’da bulunan bazı cemevlerine giderek kararı Alevi yurttaşlara sordu.

Alevi yurttaşlar, kararı tepkiyle karşılıyorlar. Seçim dönemlerinde tüm siyasi partilerin Alevi derneklerini ve vakıflarını ziyaret ederek cemevlerine ibadethane statüsü verilmesiyle ilgili vaatte bulunduklarını, seçim bittikten sonra ise Aleviler’e sırtlarını döndüklerini söylüyorlar.

Sarıyer’de bulunan, Cem Vakfı’na bağlı İmam Hüseyin Cemevi Yöneticisi Ferhat Yıldız, “Ortada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları var, cemevlerinin ibadethane olduğuna dair. Camiler, havralar, sinagoglar, kiliseler ibadethane statüsünde ancak Türkiye’de milyonlarca yurttaşı temsil eden cemevleri ibadethane değil. Bu kararlara sadece üzülüyoruz“ dedi.

İmam Hüseyin Cemevi’nin dedesi Hüsnü Aydın ise, “Bu kararı verenler bizim statümüzü değil, bizim felsefemizi kabul etmiyorlar“ diye konuştu.

Sarıyer Ayazağa Mahallesi’ndeki Ayazağa Cemevi’ne gittiğimizde ise çok kötü bir manzarayla karşılaştık. 8 bin Alevi yurttaşın yaşadığı mahalledeki cemevinin çalışanı Yaşar Nabi Poyraz, cemevinin maddi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını söyledi ve karara, “Milyon dolarlık camiler yapıyorlar, burası da bir ibadethane ama halini görüyorsunuz. Çatısı akıyor, ısınma sistemi yok. Bu kararı verenlere soruyorum, ‘Biz devlet babanın üvey evlatları mıyız?” diyerek tepki gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.