Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Ekonomik Forumu, Davos’ta 50. toplantısını yapacak: Kapitalizm ahlaki bir gelecek arıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum-WEF) yıllık toplantısı, yarın İsviçre’nin kayak merkezlerinden Davos kasabasında başlayacak. Bu yıl 50’ncisi yapılacak zirve toplantısı 24 Ocak’a kadar sürecek.

Davos toplantısına 117 ülkeden toplam 3 bin iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak. Zirvede Türkiye’yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın temsil etmesi bekleniyor.

Hedef uyumlu ve sürdürülebilir bir dünya

Bu yıl Davos’ta, “Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünya için paydaşlık” ana teması ile şu alt temalar üzerine 400’den fazla açık ve kapalı oturum düzenlenecek:

-Sağlıklı gelecek

-Toplum ve işin geleceği

-Gezegeni nasıl koruruz?

-Jeopolitiğin ötesi

-İyilik için teknoloji

-Daha iyi iş

-Adil ekonomi

Trump ve Greta Thunberg zirvede 

Davos’ta 50’den fazla ülke, devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edilecek. Zirveye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Pakistan Başbakanı İmran Han, Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde katılacak. İklim aktivisti Greta Thunberg de 20 arkadaşı ile birlikte zirveye katılarak “Geleceğimizi karartmayın” mesajı verecek.

Davos manifestosu

Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, 50’nci toplantı öncesi, 2 Aralık 2019’da, Davos 2020’nin “Bir Şirketin Dördüncü Sanayi Devriminde Evrensel Amacı” başlığını taşıyan manifestosunu duyurdu. Bu manifesto, bir bakıma 47 yıl önce yayınlanan ilk manifestonun tekrarı niteliğinde. Manifesto özetle şöyle:

Bir şirketin amacı, tüm paydaşlarını ortak ve sürdürülebilir değer yaratmaya dahil etmektir. Böyle bir değer yaratırken, bir şirket sadece hissedarlarına değil, tüm paydaşlarına yani çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler, yerel topluluklar ve genel olarak topluma hizmet eder.

Bir şirket, adil rekabeti destekler ve herkes için fırsat eşitliği sunar. 

Bir şirket, yolsuzluğu hiçbir şekilde hoş görmez. 

Bir şirket çalışanlarına itibar eder ve saygıyla davranır. Çeşitliliği onurlandırır, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve çalışanların refahının artırılması için çaba gösterir. 

Bir şirket faaliyetleriyle topluma hizmet eder, çalıştığı toplulukları destekler ve vergilerini öder.

Bir şirket gelecek nesiller için, çevrenin ve evrenin bir temsilcisi olarak hareket eder.

Bir şirket servet üreten ekonomik bir birimden çok daha fazlasıdır. Daha geniş sosyal sistemin bir parçası olarak insani ve toplumsal istekleri yerine getirir. 

Bir şirketin performansı sadece hissedarlarına ne kadar getiri sunduğuyla değil, aynı zamanda çevresel, sosyal ve iyi yönetişim hedeflerine nasıl ulaştığıyla da ölçülmelidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.