Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber — Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü: “Temsilciliğimizde çalışmış kişinin IŞİD’in yeni liderinin kardeşi olup olmadığından emin değiliz”

Medyascope, The Guardian’da yayımlanan “IŞİD’in liderinin Iraklı bir Türkmen olduğu, kardeşinin ise Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci Yardımcısı Adil Selvi olduğu” haberini Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü’ye sordu. 

“Kardeşi olup olmadığını teyit edemiyoruz”

Tütüncü sözkonusu iddianın şüpheli olduğunu belirtti ve “Adil Selvi eskiden temsilci yardımcımızdı. Ancak kendisinin IŞİD’in yeni liderinin kardeşi olup olmadığından emin değiliz. Elimizde net bir bilgi yok. Selvi’nin bir kardeşini daha önce El Kaide terör örgütü şehit etmişti. Bu yüzden IŞİD liderinin kardeşi olma ihtimali zayıf görünüyor. Ama tabii Selvi şu an Türkiye’de olmadığı için bilmiyoruz. Bazıları var, ‘Kardeşi olabilir’ diyorlar. Üvey kardeşi olduğunu iddia edenler de var. Ancak bunu teyit edemiyoruz” dedi.

“ITC’den üç dört ay önce ayrıldı”

Tütüncü, Adil Selvi’nin Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği’nden üç dört ay önce ticari işleri nedeniyle ayrıldığını belirterek, “Bizde çalıştığı süreçte bu konuyla hiçbir bağlantısı olmadığına yüzde yüz eminiz, burada bir tereddütümüz yok” diye konuştu.

“Hangi terör örgütü liderinin milliyeti şimdiye kadar konuşuldu?”

Tütüncü, haberin yazılma amacının Irak Türkmenleri’ni ve ITC’yi hedef almak olduğunu savunurken, “Abisi terör örgütü lideriyse kardeşiyle ne alakası var, bu bir. İkincisi, hangi terör örgütü liderinin milliyeti şimdiye kadar dile getirildi? Başka milliyetlerden olduğu zaman sadece ülkesini söylüyorlar, burada Türkmen olmasını öne çıkarıyorlar. Ben gazeteci kökenli biriyim, böyle bir haber olmaz. Bu bizi hedef alan bir haberdir. Burada direkt Türkmen yazmalarında, Türkmen Cephesi yazmalarında amaçları farklı, algı var” dedi.

Haber istihbarat servislerine dayandırıldı

The Guardian gazetesinde Martin Chulov ve Mohammed Rasool imzasıyla yayımlanan haberde, Ebubekir el Bağdadi’nin ekim ayında ABD’nin düzenlediği operasyonla öldürülmesinden saatler sonra, Emir Muhammed Abdul Rahman el Mewli el Selbi’nin onun halefi olarak belirlendiği, ancak bu kamuoyuna duyurulurken müstear ismin (Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi) tercih edildiği belirtiliyor.

IŞİD’inn yeni lideri olduğu söylenen Emir Muhammed Abdul Rahman el Mewli el Selbi

Haberde, Tel Afer doğumlu olduğu belirtilen Selbi’nin kardeşinin Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci Yardımcısı Adil Selvi olduğu ve iki kardeş arasındaki iletişimin, Abdul Rahman el Selbi IŞİD’in lideri olana dek sürdüğü iddia ediliyor.

Haber, Batılı ve yerel istihbarat servislerine dayandırılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.