Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vakıf üniversitelerindeki burslu öğrenciler anlatıyor (2) – Sinan Karaoğlu: “Yemek için bazen günde 30-40 TL harcama yaptığım olabiliyor”

Sinan Karaoğlu 22 yaşında. Sabancı Üniversitesi’nde tam burslu Uluslararası Çalışmalar son sınıf öğrencisi. Aynı üniversitede Siyaset Bilimi alanında çift ana dal yapıyor ve aynı zamanda okulda part-time çalışıyor. Sinan ile okuldaki yemek fiyatları hakkında konuşuyoruz. Okulun “yemek bursu” adı altında bir destek sağlamadığını söylüyor Sinan. Fakat Sabancı Üniversitesi sıralamasında ilk bine giren öğrencilere 600 lira veriliyor. Bu miktarı öğrenciler yemek için kullanabiliyor. Bir de ilk bine giremeyip tam burs alanlar var. Bu gruptakiler ise okuldan herhangi bir para yardımı almıyor.

Okulda ortalama bir yemek 12-15 lira civarında

Sinan, okulda özel kafelerin, restoranların ve yemekhanenin olduğundan bahsediyor. Yemekhanede üç çeşit yemeğin olduğu tabldot 12 lira, dört çeşit yemeğin olduğu tabldot ise 15 lira. Tatlarının ve kalitesinin ortalama olduğundan bahsediyor. Kafe ve restoranlarda ise iki çeşit yemek için minimum 20 lirayı gözden çıkarmak gerektiğini düşünüyor Sinan. Özel işletmelerin kalitesi içinse şunları söylüyor: “Özel kafelerde de durum değişiyor kafesine göre, mesela ‘Küçük Ev’, ev yemekleri sunuyor ve kalitesi çok iyi. Ama orada da ‘karnımı güzel doyurayım’ derseniz minimum 20-25 lira çıkıyor cebinizden. Diğer kafelerde de tek tabak yemek bazen 15 lira üstü olabiliyor.”

Kahvaltı için ise sabit bir fiyat yok. Sinan, iyi donanmış bir tabağın minimum 10-12 lira olduğunu söylüyor. Öğrenciler ucuz kahvaltı yapmak isterse kampüsün içindeki süpermarketten kahvaltılık ya da atıştırmalık alabiliyor.

“Bazen günde 30-40 lira harcama yaptığım olabiliyor”

Okuldaki yemek fiyatlarının yüksek olduğunu söylüyor Sinan. “Pahalı mı derseniz, evet, yani, bir devlet okulundaki gibi ücretleri tabii ki beklemiyorum doğal olarak ama bazen günde 30-40 lira harcama yaptığım olabiliyor.”

Nasıl geçindiğini ise şöyle anlatıyor Sinan: “Ben part-time çalışıyorum okulda. Oradan gelen çalışma ücretimiz var. Aylık onunla geçinmeye çalışıyorum ama duruma göre aileden gelen maddi desteğe de ihtiyaç duyuyorum açık konuşmam gerekirse.”

“Yurt odalarında ya da mutfakta günlük yemeğini yapan var”

Okuldaki yemek fiyatlarından dolayı bazı öğrencilerin kendi yemeklerini kendi yaptığını şöyle anlatıyor: “Konuştuğum çoğu arkadaşım yemek fiyatlarını pahalı buluyor. Bu yüzden yurt odalarında ya da mutfakta günlük yemeğini yapan da var.  Yemekhane diğer kafelere göre bir tık ucuz olduğu için, sadece oradan yemeğini yiyen de var ya da benim gibi tek öğün yemek yiyip diğer öğünleri marketten karşılayan da var”.

“Fiyatların makul düzeye çekilmesi gerektiğini düşünüyorum”

Sinan okuldaki yemek fiyatlarının düşmesi gerektiğini söylüyor ama bir özel üniversitede okuduğunun da farkında: “Açıkçası fiyatların biraz daha makul düzeye çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki bu makul düzeyden kastım İstanbul Üniversitesi’ndeki gibi 2-3 lira şeklinde olmaz. Sonuçta yemekhanenin de okulla yaptığı birtakım anlaşmalar mevcut, maliyetleri karşılamaları gerekiyor. Ama öğrenci müşteri değil kesinlikle. Herkesin öncelikleri ve gelir düzeyleri farklı. Ona göre ortalama bir fiyat belirlenmeli. Yemek bursu da aynı şekilde sağlanabilir. Sabancı Üniversitesi’nde belli bir talep olduğu takdirde bu tarz işler rektörlüğe direkt iletilebiliyor ve fakülte kurullarında görüşülüyor. Yani bazen sadece yemeğe harcamaktan, geleceğim için doğru düzgün para biriktiremediğim oluyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.