Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Davos Zirvesi’nde ikinci gün – Berat Albayrak: “Türkiye ekonomisi büyük bir değişimin başlangıcında”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Davos Zirvesi için bulunduğu İsviçre’de Türkiye ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, “Türkiye ile ilgili olumlu bir süreç var. Türkiye ekonomisi büyük bir değişimin başlangıcında” dedi.

“Bu yıl Davos’un ana gündem maddesi büyüme” diyen Albayrak, “2020 ertelenen yatırımların hayata geçtiği yıl olacak” mesajını verdi. Öte yandan Albayrak, “Türkiye ekonomisi büyük bir değişimin başlangıcında” diye konuştu.

Çavuşoğlu: “Suriye’de en başta tamamen farklı taraflardaydık. Hatta Rus uçağını bile düşürdük”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Dünya Ekonomik Forumu’nda katıldığı bir oturumda Türkiye-Rusya ilişkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in diyaloğu nasıl ilerliyor?” sorusuna yanıt veren Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın Suriye konusunda başta farklı düşündüğünü fakat şimdi beraber çalıştığını anlattı. 

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 50. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında “Ortadoğu ve Afrika Jeopolitik Görünümü” başlıklı oturumda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rusya ile bazı konularda farklı fikirlerdeyiz ancak birçok alanda da beraber çalışıyoruz” dedi. Çavuşoğlu ilk defa Davos’a katıldığını belirterek, “10 yıl önce Davos’ta Ortadoğu’dan bahsettiğimizde herkes İsrail-Filistin sorununu düşünüyordu. Bu problem hâlâ var ancak buna ek olarak, neredeyse dokuz yıldır Suriye problemi var. Bunun sadece bölgemizde değil, bölgemiz ötesinde de ciddi sonuçları var” diye konuştu. Yemen sorununa da değinen Çavuşoğlu, “Birkaç yıl önce bölgedeki birkaç ülke Husiler’i yenme bahanesiyle Yemen’e saldırdı ancak sonucunda hepimiz bunun bir facia ve insani bir felaket olduğunu gördük. Bu ülkelerin Yemen’i bölmeye çalıştığını gördük” dedi.

Öte yandan, WEF Başkanı Borge Brende’nin “Rusya ile ilişkilerinize baktığınızda çok enteresan ilişkiniz var. Suriye’ye baktığınızda Rusya ile farklı taraflardasınız. Farklı basın kuruluşlarını dikkate alırsak da Libya’da da aynı şekilde.  Merak ettiğim şey Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Putin’in diyaloğu nasıl ilerliyor?” sorusuna Çavuşoğlu, şu karşılığı verdi: “Bu aslında bizim herkesle barış için birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu ve birçok alanda aynı fikirde olmadığımız ülkelerle diyaloğa hazır olduğumuzu gösteriyor. Suriye’de en başta tamamen farklı taraflardaydık. Hatta Rus uçağını bile düşürdük. Daha sonra özellikle Halep’te gördüğümüz şeyden sonra beraber çalışmaya karar verdik. Daha sonra ‘Neden bu işbirliğini tüm Suriye’de yapmıyoruz?’ dedik ve Astana sürecini başlattık, İran’ı da dahil ettik. Rusya ile bazı konularda farklı fikirlerdeyiz ancak birçok alanda da beraber çalışıyoruz.”

Merkez Bankası Başkanı Uysal’dan Davos’ta faiz açıklaması

Davos Zirvesi’nde önemli toplantılara katıldıklarını belirten Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ise, yüksek borçluluk oranlarının yönetimi, istikrarlı ve dengeli büyüme süreçleri gibi konuların görüşmelerde ana başlıklar olduğunu söyledi.

“Ocakta ölçülü bir adım attık”

2019 yılının Temmuz ayından itibaren faiz indirimlerinde önden yüklemli bir politika izlediklerini belirten Uysal, “2019’da 1200 baz puan indirime gittik. 2020’de daha hassas bir döneme, daha ince ayar yapılması gereken bir döneme geçtiğimizi söyleyebilirim. Ocakta ölçülü bir adım attık. Bundan sonraki adımlarımız özellikle gelen verilere dayalı olacak. 2020 yılında kademeli olarak tek hanelere inmeyi hedefliyoruz. Finansal koşullarda çok net bir şekilde iyileşme oldu. Bu da iktisadi faaliyetteki toparlanmaya destek oldu. Önümüzdeki dönemde yatırım ve istikrara da yansımasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

“Davos pozitif geçiyor”

Türkiye açısından Davos’un oldukça pozitif geçtiğini söyleyen Uysal, “Geçen yıldan bu yana yaşanan bir süreç var. Ekonominin gücünü kanıtlaması direncin artması ve finansal koşulların iyileşmesi Türkiye açısından önemli unsurlar olarak öne çıkıyor” dedi.

Trump, Iraklı Kürtler’le bir araya geldi

Davos Zirvesi, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ve ABD Başkanı Donald Trump arasında bir görüşmeye de sahne oldu. İki lider, yabancı güçlerin Irak’taki varlığı ve bunun azaltılması konusunu görüştü. Trump ayrıca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile de görüştü.

Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Salih ve Trump, İsviçre‘nin Davos kasabasında devam eden 50. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında bir araya geldi.

Salih ile Trump, Irak ve bölgenin istikrarı için çabaların yoğunlaştırılmasının yanı sıra, iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılmasını ele aldı. İki lider ayrıca,“Irak’ın çekişme sahası olmaması” konusunu değerlendirdi.

Görüşmede ayrıca, yabancı güçlerin Irak’taki varlığı ve bunların azaltılması meselesiyle, Irak halkının, ulusal egemenliğin korunması, güvenlik ve istikrarın sağlanmasını içeren talepleri de görüşüldü.

IKBY Başkanı Barzani ile de görüştü

Öte yandan ABD Başkanı Trump, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Trump ve Barzani görüşme öncesinde gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Erbil ile Vaşington arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu belirten Trump“Çok enteresan bir bölge ve bizim de çok muhteşem ilişkilerimiz var” dedi.

Barzani ile daha önce de bir araya gelmeyi planladıklarını ifade eden Trump, başkanlığı döneminde Barzani ile iyi çalıştıklarını dile getirdi.

“Güvenli bölgenin korunması konusundaki katkılarından dolayı Barzani’ye teşekkür ediyorum”

Suriye’nin kuzeyindeki güvenlik meselesine de değinen Trump, “Bu konuda Türkiye ile çok iyi bir anlaşmaya vardık ki bunu başka bir ülkenin gerçekleştirmesi uzak bir ihtimaldi. Kurulan güvenli bölgenin korunması konusundaki katkılarından dolayı (Barzani’ye) teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Petrolü oradan çıkarıyoruz, oranın güvenliğini çok iyi sağlıyoruz”

Trump, Suriye’de petrol için asker bulundurduklarının altını çizerek, “Çünkü petrolü oradan çıkarıyoruz. Oranın güvenliğini çok iyi bir şekilde sağlıyoruz. Elimizde binlerce IŞİD’li tutuklu var ve IŞİD’i tamamen yendik” dedi.

Barzani: IŞİD’i birlikte yendik

IKBY Başkanı Barzani de terör örgütü IŞİD’i birlikte yendiklerini söyledi.

Barzani, başta terörle mücadele olmak üzere farklı alanlarda IKBY’ye verdikleri destek dolayısıyla Trump’a ve ABD’ye teşekkür etti.

Toplantının basına kapalı kısmına ilişkin ise henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.