Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye depremlerle sallandı: Ankara’da 4,5, Manisa’da 5,4 büyüklüğünde deprem ve devamında “deprem fırtınası”

Türkiye, dün Manisa’da ve bu sabah Ankara’da meydana gelen depremlerle sallandı.

Dün akşam saat 22.22’de Manisa‘nın Akhisar ilçesi yakınlarında 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin yaklaşık 6,98 kilometre derinliğindeki deprem İstanbul, Bursa, İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Yalova’da da hissedildi. 5,4 büyüklüğündeki depremden sonra 212 artçı deprem meydana geldi. Bu durum da genellikle birkaç gün veya birkaç hafta arasında süren ve çok sayıda depremden oluşan “deprem fırtınası”nın Manisa’da yaşandığını gösterdi. Öte yandan Manisa Valiliği’nden yapılan açıklamada, depremde can kaybı yaşanmadığı fakat panik nedeniyle dört vatandaşın hafif yaralandığı duyuruldu. Ayrıca Akhisar ilçesinde bulunan beş metruk binanın yıkıldığı, bazı mahallelerdeki binalarda da kısmi çatlak tespit edildiği açıklandı. Çok sayıda Manisalı, deprem korkusu sebebiyle geceyi dışarıda geçirdi. Vatandaşların soğuktan korunması için belediye çadırlar kurdu, Kızılay vatandaşlara sıcak çorba dağıttı.

AFAD: “Manisa’da 212 artçı deprem meydana geldi”

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) Manisa’daki depremle ilgili bir açıklama geldi. Açıklamada, “Manisa Akhisar’da meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem, Gelenbe sağ yönlü doğrultu atımlı fay üzerinde gelişmiş olup 09.25 itibarıyla 212 adet artçı deprem olmuştur. En büyüğü 4,3 olmak üzere, 4,0’den büyük 8 artçı deprem meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.

Ankara’da 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Manisa’da yaşanan depremin ardından Ankara’da da sabah saat 06.54’te, merkez üssü Akyurt ilçesi olan 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başkent saat 09.12’de ise merkez üssü yine Akyurt olan 3,6 büyüklüğünde bir depremle sallandı. Depremin yerin yaklaşık 13 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirtildi. Ayrıca 10 artçı depremin meydana geldiği tespit edildi. AFAD, Ankara’daki depremle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Ankara – Akyurt’ta meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki deprem doğrultu atımlı Çankırı fayının güney ucunda olmuştur. Şu an itibarıyla 10 adet artçı deprem olmuş olup, en büyük artçı 3,0 olarak saptanmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz.”

Vali Vasip Şahin: “Can ve mal kaybı yaşanmamıştır”

Ankara Valisi Vasip Şahin konuyla ilgili Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Vali Şahin can ve mal kaybının olmadığını belirterek, “Akyurt ilçe merkezinde meydana gelen 4,5 şiddetindeki depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamıştır. Detaylı incelemeler için ekipler sahada çalışmalarına başlamıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur” dedi.

Kandilli Rasathanesi son üç saatte Manisa ve Ankara’da yaşanan depremlerin tablosunu yayımladı.

Prof. Dr. Naci Görür: “Ankara’yı ciddi şekilde tehdit eden bir fay sistemi yok. Kimse endişe etmesin”

Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Ankara ve Manisa’da yaşanan depremlerle ilgili Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu: “Manisa – Akhisar’da 5,4 büyüklüğünde görece küçük bir deprem oldu. Bu yörede Akhisar’ın kuzeyinde KD-GB doğrultulu, sağ yönlü, doğrultu atımlı ve kısa bir fay var. Deprem bu fay ile ilişkili olabilir. Sığ bir deprem olduğu için nispeten şiddetli hissedilmiş olabilir.”

“Bizzat Ankara’yı ciddi şekilde tehdit eden bir fay sistemi yok. Bu kent ancak kuzeydeki Kuzey Anadolu Fayındaki depremleri veya doğusundaki Kırıkkale’de olabilecek depremleri sadece hisseder. Kimse endişe etmesin.”

 Prof. Dr. Okan Tüysüz: “Depremler biraz uzun sürebilir”

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Manisa’da yaşanan depremle ilgili şunları söyledi: “Daha fazla büyük bir deprem beklentisi yok. Daha küçük depremler olabilir. Eğer bu depremde hasar alan binalar varsa dikkat edilerek girilmeli. Çünkü küçük çapta da olsa yeni depremler olabilir.”

Tüysüz depremlerin uzun sürebileceğine de dikkat çekti: “Depremler biraz uzun sürebilir. Birkaç gün veya hafta sürebilir. Küçük artçılar olacaktır bu depremin arkasından. Ondan sonra da sönümlenip gidecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.