Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da protestolar için önemli gün: Bakanlar kurulu emeklilik yasasını kabul etti

Fransa’da özel emeklilik rejimlerini sonlandıran ve bir puan sistemi öngören yeni emeklilik yasası, 24 Ocak Cuma günü bakanlar kuruluna sunuldu ve kabul edildi. Yasa, mecliste şubat ayında incelenecek ve mayıs ayında oylanacak. 

Fransa’da emeklilik yasası protestoları ve genel grev ise yasanın onaylandığı gün, elli birinci gününe girdi. İçişleri Bakanlığının verdiği sayılara göre, eylemlerin son gününde Fransa genelinde 249 bin, Paris’te ise 31 bin eylemci sokaktaydı.

Gelecek nesillerin emeklilik haklarını koruma mücadelesi

Demiryolu işçilerinin ve sendikaların yoğun katılımı ile gerçekleştirilen eyleme birçok farklı meslekten kişi katıldı. Eylemcilerin çoğu yine gençlerden oluşuyordu. Avukatlar, çiftçiler ve ögretim üyeleri gibi farklı meslekler gruplarından insanları bir araya getiren şey ise gelecek nesillerin emeklilik haklarını koruma mücadelesi. Greve katılan bazı vatandaşlar ise bir süredir maaşlarını alamıyor. Bu kişiler için oluşturulan grev fonu, maaşlarını alamayan eylemcilere destek oluyor. Eylemciler yeni emeklilik sisteminin bireysel sermayeye dayalı ve elitist bir anlayışın ürünü olduğunu savunuyor: “Bu reformun nihai amacı emeklilik sistemimizi sermayeleştirmek, paylaşımcılıktan yana olan eski sistemimizi silmek.”

Yeni emeklilik yasasının temel noktaları neler? 

Fransa’da halihazırda 42 farklı özel emeklilik rejimi bulunuyor. Yeni yasaya göre her meslek için aynı rejim uygulanacak. “Evrensel rejim” adı verilen bu yeni emeklilik sisteminde emekliliğe ayrılma yaşı ve şartları herkes için aynı olacak. Emeklilik yaşı ise hükümet tarafından 62 olarak belirlendi.

Yeni emeklilik yasası puan sistemini de öngörüyor. Her çalışan çalıştığı süre boyunca puan biriktirecek. Bu puanlar, emeklilik yaşından sonra aylık maaş olarak çalışanın hesabına yatacak. Puanlar bir dönüşüm katsayısı ile hesaplanacak. Bu katsayı, çalışma yılları ve ülkenin ortalama yaşam beklentisi endeksli olacak. 

Cem Taylan & Océane Fitamant

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.