Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bekçilere verilen yetkiler komisyondan geçti – Eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan: “Paralel bir güvenlik örgütü oluşturuluyor”

Çarşı ve mahalle bekçilerine kimlik sorabilme yetkisi ile adli görevler verilmesi gibi düzenlemeleri içeren Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen düzenlemeye göre bekçiler artık kimlik sorabilecek, üst arayabilecek, silah ve zor kullanabilecek. Ayrıca, çarşı ve mahalle bekçilerinin, durdurduğu kişinin üzerini “yoklama ve sıvazlama” yoluyla arayabilmesini öngören yasa teklifinde muhalefetin tepkisi üzerine “kısmi geri adım” atıldı, “yoklama ve sıvazlama” bölümü tekliften çıkarıldı.

Bekçilere verilen yetkileri Ergenekon Davası kapsamında 16 ay tutuklu kalan eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan Medyascope’a değerlendirdi.

“İktidar sokakları yönetim altına almaya çalışıyor”

Saçan, “Bekçilik müessesesi neden yeniden gündeme geldi, niçin polis okulundan açık kapatılmıyor da bekçi alınıyor? Bunun tartışılması gerekiyor. Bekçilerin eğitimi tabii ki yeterli değil. Şu anda polisin eğitimi bile yeterli değil. Sanki siyasi iktidar kendi yandaşlarına, lise mezunlarına iş açıyor, sokakları yönetim altına almaya çalışıyor gibi bir izlenim var” dedi.

“Gerekli bilgiyi almamış birinin silah kullanması büyük bir dert”

Saçan, bekçilere verilen tüm yetkilerin problem yaratacağını belirterek, “Silah kullanım yetkisi eskiden bekçiye veriliyordu ama eskiden çarşı – mahalle bekçileri gerçekten eğitimden geçiyordu. Silah kullanmak tehlikeli bir iştir. Çarşı – mahalle bekçisi bunlar. Tamam kaçan biri olur, kendisine ateş eden biri olur ama şimdi lise mezunu ve gerekli bilgiyi almamış birinin silah kullanması da bir dert, silah kullanma yetkisi olması da ayrı bir dert. Kimlik sorma yetkisi, durdurma yetkisi… Bunların hepsi ayrı bir sıkıntı yaratacaktır” diye konuştu.

“Siyasi olarak kullanılacak paralel bir güvenlik örgütü oluşturuluyor”

Polislerin eğitiminin bile yetersiz olduğu bir dönemde bekçilere bu denli geniş yetkiler tanınmasını eleştiren Saçan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kimliğini göstermek suretiyle tehlikeli bir durum varsa üst araması yapabilirsiniz. Kişinin silahlı, şüpheli olduğunu, üzerinde uyuşturucu olduğunu düşündüğünüzde yapabilir. Polis arama kararı alıyor ve arama yapıyor. Polis, gecikmesinde sakınca olmayan kişiden şüphelenildiği zaman üst ve araba araması yapmıyor. Kolluk amirine bazen bu yetki veriliyor ama kaymakamlık emriyle. Elimizdeki polis bile iki sene okuduğu halde -şu an sanırım bir sene- hata yapabiliyor, bekçi meselesinde siyasi olarak kullanılacak paralel bir güvenlik örgütü oluşturuluyor diye düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.