Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçinemeyen öğrenciler anlatıyor – Vakıf üniversitesi öğrencisi: “Ödemede zorlanırsak yardımcı olacaklarını söylediler, fakat şimdi ‘sen de hesabını yapsaydın’ diyorlar”

Atakan Atalar 22 yaşında, Özyeğin Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj Bölümü ikinci sınıf öğrencisi. Atakan, okulu bittiğinde pilot olmak istiyor. Fakat Atakan’ın ciddi bir sorunu var: Okul ücretini ödeyemiyor.

“Okula kayıt olurken okul ücretini ödemekte zorlanırsak bize kredi verileceği söylendi”

Okulu nasıl tercih ettiğini anlatıyor Atakan. Söylediğine göre tercih zamanı annesiyle birlikte İstanbul’da bulunan Özyeğin Üniversitesi’ne geliyorlar. Akıllarında Atakan’ın mühendislik okuması var çünkü yüzde 50 burslu olarak mühendisliği kazanmış. Fakat Atakan’ın asıl hayali pilot olmak. Annesi ve Atakan, okuldayken Özyeğin Üniversitesi’nin kurucusu Hüsnü Özyeğin ile tanışıyor. Özyeğin, öğrencilerin okulun ücretini ödemekte zorlanmaları halinde kendi eğitimlerinin finansal sorumluluğunu üstlenebilecekleri bir krediden bahsediyor. Bu kredi sayesinde öğrencinin, eğitimi için aldığı krediyi mezun olduktan sonra okula geri ödeyebileceğini anlatıyor. Özyeğin ayrıca, her koşulda okulun öğrencinin arkasında olduğunu, her türlü çözüm üretebileceklerini söylüyor. Pilotaj bölümünü Atakan’a tavsiye ediyor. Durum böyle olunca da Atakan Pilotaj bölümünü yazıyor.

“Acil ihtiyaç bursunun olduğunu öğrenmek için üç ay harcadım”

Atakan ikinci sınıfa geldiğinde maddi durumlarının kötüleştiğini ve okulun ücretini ödemekte zorlandıklarını söylüyor. Bu yüzden de 2019-2020 güz döneminde acil ihtiyaç bursuna başvuruyor. “Böyle bir burs olduğunu öğrenmek için üç ay harcadım” diye de ekliyor. Atakan’dan burs için maddi durumunu beyan edecek belgeler isteniyor. Belgelerini teslim ediyor ve sonucu beklemeye başlıyor fakat cevap beklediği gibi gelmiyor, bursu alamadığını öğreniyor. “İhtiyacı olanlara verilmeli. Benim bu bursa ihtiyacım olduğu çok açık. Ortalamam belli, başarılıyım” diyor. Atakan’ın not ortalaması 3.20 ve okulda onur öğrencisi.

Acil ihtiyaç bursunu alamayınca kredi istemek için rektöre mail atıyor

Atakan ret cevabını aldıktan sonra rektörlüğe ve okulun öğrenci işlerine mail atıyor. Rektöre, başına gelenleri anlatıyor ve durumunun bir daha gözden geçirilmesini istiyor. Dekanın baş kalem müdürü Atakan’a geri dönüş yapıyor ve okulun rektörü Esra Gençtürk’ün kendisiyle görüşmek istediğini iletiyor. Atakan o sırada ara tatil olduğu için annesinin yanında Bodrum’da. Bu mail üzerine hemen İstanbul’a geliyor. Salı günü rektör ve Atakan görüşüyor. Rektöre tercih zamanı ona bahsedilen krediyi ve bu krediye ihtiyacı olduğunu anlatıyor. Fakat rektör, hiçbir şekilde böyle bir kredi sistemlerinin olmadığını söylüyor. 

“Rektörümüz bana hiçbir şekilde yardımcı olmak istemedi”

Atakan, rektörün davranışlarının alaycı ve uzlaşmacı tavırdan uzak olduğunu söylüyor. Ayrıca rektörün kendisine “Sen de hesabını yapıp bu okula gelseydin” dediğini iddia ediyor.

Atakan son olarak rektöre, “Lütfen çözücü ve yapıcı olalım. Ben bu bursu almadan geri dönemem” diyor. Çünkü bu krediyi alamazsa okulu bırakması sözkonusu. Fakat Atakan’ın dediğine göre rektör bu sözlerinin üzerine gülüyor ve iki dakika içinde odadan çıkmasını, çıkmadığı takdirde güvenliği çağıracağını söyleyerek odadan çıkıyor.

Odadan çıkarken de Atakan’dan iki dilekçe doldurmasını istiyor. Biri yemek bursu alması için, diğeri de okulun anlaşmalı olduğu uçuş okuluna durumunu anlatmak için. Fakat Atakan, rektörün bu dilekçeyi sorumluluğu üstünden atmak için istediğini düşünüyor. 

“Burası bir vakıf üniversitesi olabilir, fakat kimseyi kapının önüne koyma hakları yok”

Bir hafta sonra okullar açılıyor. Atakan ücretini yatıramadığı için okula gidemeyeceğini söylüyor. Zaten şu anda uçuşta olması gerektiğini de sözlerine ekliyor: “Burası bir vakıf üniversitesi olabilir, insanlar ücret ödeyip okuyor olabilirler ama her ne olursa olsun kimseyi kapının önüne koyma hakları yok. Benim şu an uçuşlara gitmem lazımdı. Gidemiyorum, tabii ki parayı yatıramadığım için.”

“Öğrenciyi çekmek için reklam yapılıyor”

Atakan bölümünü çok seviyor ve okuluna devam etmek istiyor. Fakat okulun eğitimine devam etmesi için kendisine yardımcı olmamasından dolayı çok üzgün: “Özyeğin Üniversitesi’nde reklam çok fazla yapılıyor. Okulun sitesinde ‘kredi sağlıyoruz’ yazıyor. Rektörümüz böyle bir şey yok dese de, bu kesinlikle buraya öğrenci çekmek için yapılıyor. Okula gelirken maddi durumu iyi olup, okula devam ederken maddi durumu bozulan insanlar elbette olabilir. Fakat demek ki yardımcı olmayacaklar, sizi sistemin dışına atacaklar.”

Konu hakkında bilgi almak için Özyeğin Üniversitesi’ni aradığımızda, “Öğrencinin özel bir durumundan dolayı böyle bir şey yaşanmış olabilir” yanıtını alıyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.