Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası basın örgütleri, Basın İlan Kurumu ile görüştü – TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş: “Muhalif medya ekonomik kıskaca alınmaya çalışılıyor”

Uluslararası basın örgütlerinden bir heyet, BirGün ve Evrensel’e uygulanan ilan ambargosuyla ilgili Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran ile görüştü. Heyette, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) temsilcileri yer aldı.

Duran ile yapılan görüşmenin ardından heyet, Şişli’deki TGS Akademi binasında, IPI Türkiye Program Yöneticisi Oliver Money-Kyrle, IPI Türkiye Program Yetkilisi Renan Akyavaş, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, CPJ Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret ve Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın katıldığı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Türkiye bugün medya çoğulculuğunun son demlerini yaşıyor”

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, ilan cezalarının sadece BirGün ve Evrensel gazeteleri ile sınırlı olmadığını, bu iki gazeteye verilen cezaların bir başlangıç olduğunu, müdahalelerin ve baskıların artacağını söyledi. Önderoğlu, BİK’in Evrensel ve BirGün gazetelerine uyguladığı ilan ve reklam vermeyi durdurma kararıyla ilgili şöyle konuştu: “Türkiye bugün medya çoğulculuğunun son demlerini yaşıyor. BİK kaynaklı gelirler 200 bin satan bir gazetenin bütçesi içinde görece bir kalem olabilir fakat küçük gazeteler için bu çok daha önemli bir meblağ, varlıklarını doğrudan etkiliyor.”   

“Gazetelerin kapılarına kilit vurulamaz”

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da, BİK yönetmeliğinin değişmesiyle birlikte muhalif medyanın ekonomik kıskaca alınmaya çalışıldığını, ilanları kesilen gazetelerin kapılarına kilit vurulamayacağını, bu gazetelerin gücünü okuyucularından aldığını vurguladı.

CPJ’den Özgür Öğret, BİK ile görüşmeler sonucunda kendilerine sorunların çözülebilir olduğunun, Evrensel ve BirGün’ün sisteme tekrar dahil olabileceğinin, üç yıllık bir hak yanmasına maruz kalmayacaklarının söylendiğini belirtti. Öğret, “Bu, ifade olarak memnun edici. Pratiğe nasıl yansıyacağını da takip edeceğiz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.