Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pegasus’un işine son verdiği eski savaş pilotu Bahadır Altan Medyascope’a konuştu: “İktidar gerçekleri söylememden rahatsız, şirket de bundan vazife çıkarıyor”

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki uçak kazasını CNN Türk’te yorumlarken yayından alınan eski savaş pilotu Bahadır Altan’ın Pegasus’taki iş akdi feshedildi. Medyascope’a konuşan Altan, “Susmayacağım, gerçekleri söylemeye devam edeceğim” dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistten çıkan yolcu uçağının parçalara ayrılmasıyla 179 kişi yaralandı, üç kişi hayatını kaybetti. Pegasus Hava Yolları’nda eğitmen ve kontrol hocası olarak çalışan eski savaş pilotu Bahadır Altan, CNN Türk canlı yayınına bağlandı ve şunları söyledi: “Ülke olarak bir duralım. Biz hâlâ üçüncü havalimanındayız, hâlâ kanal açıyoruz. Ülke freni patlamış kamyon gibi. Çığ düşen insanları kurtarmaya gidenler yaşamını yitiriyor. İstanbul’u deprem bekliyor. Buna hazırlanalım, bir duralım. Proje üstüne proje üretme yerine biraz aklıselim olmak gerekiyor. Azıcık duralım.”

Sunucu Semiha Şahin’in, bu sözleri nedeniyle konuşmasını kestiği Bahadır Altan yayından alındı.

Pegasus Hava Yolları bugün Bahadır Altan’ın işine son verdi. Durumu Twitter hesabından duyuran Altan, “Hakikati gizlemeye gücünüz yetmez” yazdı.

Medyascope’a konuşan Altan, “CNN Türk’te katıldığım programda şirketten habersiz yani koordinesiz bir şekilde açıklamalar yaptığım için işime son verildi. Ben o televizyon programında ülkeyi freni boşalmış bir kamyona benzetmiştim. ‘Biraz durmak lazım’ demiştim. Bu ‘freni boşalmış kamyon’ örneğimi doğrulayan bir olay bu” dedi.

“Susmayacağım, gerçekleri söylemeye devam edeceğim”

Altan sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Gerçekleri söyleyen herkesin bu ülkede bir bedeli göz alması gerekiyor. Ben bu bedeli daha öncede ödemiştim, yine öderim. Gerçeklerin ortaya çıkmamasında çıkarı olanlar var. O yüzden gerçekleri söyleyenler susturulmaya çalışılıyor bu ülkede. Kamuoyunu aydınlatma sorumluluğu duyuyorum ben 40 yılık bir havacı olarak, o yüzden susmayacağım.”

“İktidar gerçekleri söylememden rahatsız, şirket de bundan vazife çıkarıyor”

Kazanın nedenini sistemin bütününde aramak gerektiğini vurgulayan Altan, “Ülkeyi gerçekleriyle birlikte değerlendirmek gerektiğini belirtiyorum. Başta iktidar olmak üzere bundan rahatsız oluyorlar. Şirket de bu durumdan vazife çıkarıyor” dedi.

Kazada yaralanan 113 yolcu taburcu edildi

Geçen çarşamba günü meydana gelen kazada yaralanan 113 yolcu taburcu edilirken, 13’ü yoğun bakımda olmak üzere 67 yaralının tedavisine devam ediliyor.

Pilotlardan kan örneği alınacak

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nı kazaya ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında pilotların ifadesie başvurulacak. Pilot Mahmut A. ve Yardımcı Pilot Güney Koreli Ferdinand P.’den uyuşturucu madde kullanıp kullanmadıklarının tespiti için kan örneği de alınacak. Ayrıca savcılık, pilotların cep telefonlarına mahkeme kararıyla el koydu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı ekipler güvenlik kameralarını detaylı şekilde inceleyecek.

Kazayla ilgili ön raporun bir ay içinde çıkması bekleniyor

Bu arada kazanın ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Yolcuların ifadelerine göre uçak piste sert şekilde indi. Rüzgar ve yağmurun da etkisiyle savrulmaya başladı. Bu sırada uçak, meydanda bulunan bazı elektronik cihazlara çarptı. Kanat ve gövdede hasar oluştu. Sonrasında uçak 25-30  metre yüksekten düşerek çevre güvenlik duvarına çarptı. Çarpmanın etkisiyle uçak 4 nolu koltuğun hizasından parçalandı. Bazı yolcular uçaktan fırladı. Kurtarma ekipleri yolculardan bazılarına cep telefonları üzerinden ulaştı.

Kaza öncesinde ise rüzgar ve yağmurun etkisiyle iki uçağın pisti pas geçtiği öğrenildi. Bu uçaklar hava durumunu gözeterek pistin inişe uygun olmadığı gerekçesiyle pisti pas geçti. Pas geçen uçaklar kuleden rüzgarı karşılarına alarak ters iniş talep etti ancak kaza yapan uçak rüzgar yönünde inerek savrulmaya başladı.

Kazanın ardından Ankara’dan gelen bir uzman ekip kazanın nedenini araştırmak üzere enkazın bulunduğu alana gitti. Ayrıca ABD’den Ulusal Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi’nden dört, ABD sivil havacılık otoritesinden iki uzman ile kaza yapan uçağın üreticisi Boeing firmasından bir heyet bugün İstanbul’a geldi. Kazaya ilişkin ön raporun bir ay içerisinde çıkması bekleniyor.

Tarafsızlık kaygısı nedeniyle kazanı yurtdışında bağımsız bir otorite tarafından incelenmesi düşünülüyor. Karakutunun inceleme için yüksek ihtimalle Fransa’ya gönderileceği belirtildi.

“Pist sonu emniyet alanı 65 metre olmalı”

Ayrıca pist sonunda duramayan uçağın “pist sonu emniyet alanı” olmadığı için uçuruma düştüğü ve parçalandığı belirtildi. Bu konunun da ön inceleme raporunda yer alması bekleniyor. Ayrıca, havacılık uzmanları pist sonu emniyet alanının 65 metre olması gerektiğini vurguluyor.

Kazanın ardından yakıt tasarrufu tartışması da önemli bir iddia olarak ortaya atıldı. Şirketlerin uçağın pas geçmesine başta yakıt olmak üzere oluşacak masraflar nedeniyle çok sıcak bakmadığı, bunun pilotlar üzerinde psikolojik baskı oluşturduğu öne sürüldü. Bu nedenle de pilotların pas geçmek yerine inmeyi tercih ettiğine dikkat çekildi.

Kaza sonrasında sosyal medyada yer alan, yaralıların otobüsle taşınma görüntüleri ise ambülansların yetersiz olduğu tartışmalarını başlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.