Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İdlib’de son durum – Engin Baş ile söyleşi: “Suriye ordusunun İdlib’e doğru hareket halinde olması ve son saldırılar, Türkiye ve Rusya’nın İdlib konusunda mutabakata varamadığını gösteriyor”

Suriye’den gelen son bilgilere göre, Türk askerlerinin bulunduğu Taftanaz Havaalanı yakınlarında Suriye ordusu tarafından yapılan havan saldırısında beş Türk askeri hayatını kaybetti, beş asker de yaralandı.

Gazeteci Engin Baş, İdlib’deki son gelişmeleri Medyascope için değerlendirdi. Baş, bu gelişmelerin Rusya ile Türkiye arasında İdlib konusunda bir anlaşma sağlanamadığını gösterdiğini belirtti. Türkiye’nin, Şam hükümeti karşıtı güçlerin elinde bulunan Taftanaz bölgesine doğru askeri bir yoğunlaşması olduğunu hatırlatan Baş, Suriye ordusunun Taftanaz bölgesine doğru ilerleyişinin devam ettiğini ve özellikle İdlib’in kuzeyinden hükümet güçlerine takviye sağladığını söyledi. Baş ayrıca, Suriye ordusunun İdlib’e doğru hareket halinde olmasının da Rusya ile Türkiye’nin ortak bir paydada buluşamadığını gösterdiğini belirtti.

Baş, bölgedeki kaynakların Taftanaz Havaalanı yakınlarındaki saldırının Suriye ordusu tarafından mı Rusya tarafından mı yapıldığının net olmadığını belirttiklerini, Türkiye kaynaklarının ise bu saldırının Suriye ordusu tarafından yapıldığını iddia ettiğini hatırlattı. Saldırı sonrasında bölgeye Türk helikopterlerinin gittiği ve bölgenin ateş altına alındığına dair bilgi ve görüntülerin mevcut olduğunu belirten Baş, çatışmadan sonra bölgede yaşayan sivillerin Türk askerlerine yardım ettiği yönünde bazı bilgilerin de olduğunu vurguladı.

İdlib’den gelen bilgilere göre, Türkiye’nin dün (9 Şubat) itibarıyla, T-155 fırtına obüslerinin daha küçük modeli olan T-122’leri de bölgeye soktuğunu ve Serakip bölgesi yakınlarına son 24 saat içerisinde Türkiye’ye ait yaklaşık bin araç girdiğini belirten Baş, saldırı sonrasında başlayan Türk askerlerinin yoğun topçu ateşinin de devam ettiğini sözlerine ekledi. 

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.