Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amsterdam, refahını borçlu olduğu Güney Amerika ülkesi Surinam’dan özür dileyecek: “Sömürgecilik geçmişimizle yüzleşmeliyiz”

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’daki zenginliği ve refah seviyesini, ülkenin sömürgecilik tarihinden ayrı düşünmek mümkün değil. Kent bugünkü servetine ve refaha, Güney Amerika’da bulunan Surinam Cumhuriyeti‘nden ülkeye aktarılan köle emeği sayesinde kavuştu. Hollanda’nın sömürgecilik tarihinin izleri Bijlmermeer gibi göçmenlerin ve işçi sınıfının yaşadığı mahallelerde sürülebilir. Çoğunlukla Surinamlı göçmenlerin yaşadığı, yoksulluk ve suçla anılan Bijlmermeer’de, Amsterdam yönetiminin sömürgecilik tarihiyle yüzleşmesini talep eden bir hareket sonunda başarılı oldu.

Surinam Cumhuriyeti bayrağı

Geçen yıl yapılan seçimlerden sonra, en çok çeşitliliği barındıran Amsterdam Şehir Meclisi’nin yönetime yaptığı baskılar sonuç verdi. Meclisin çoğunluğunu oluşturan, aralarında ülkeye köle olarak getirilenlerin torunlarının da bulunduğu 45 üye, yarın işleme konulacak özür dileme hareketine imza attı. Yerel yöneticiler hareketin çok büyük ihtimalle onaylanacağını belirtiyor.

Gana ve Surinam kökenli Şehir Meclisi Üyesi Don Ceder, “Amsterdam çok güzel bir şehir. Bu güzelliğin köle ticareti sayesinde sağlandığını inkar etmemek gerekiyor. Bu şehrin, kendi geçmişini kabullenip özür dilemesini istiyoruz” dedi.

Özür dileme hareketi, Hollanda’daki mülteci akımı ve buna karşı gelişen tepkilerin ardından ortaya çıktı. Pek çok kişiye göre mültecilere karşı tepkiler, ülkenin “özgürlüğün kalesi” imajını zedeliyor.

Mülteci karşıtı popülist sağ parti Demokrasi Forumu (FvD), Amsterdam’da en büyük parti haline geldi. Kamuya açık alanlarda Müslüman kadınların giydiği burka, peçe ve buna benzer kıyafetleri yasaklayan tartışmalı yasa geçen ağustos ayında şehir meclisinden geçmişti.

Özür dileme hareketi, göçmen nüfusunun hızla arttığı Amsterdam’da sağ kanattan büyük bir tepki görüyor. FvD’li Şehir Meclisi Üyesi Anton van Schijndel, bu hareketin, ülkenin tarihine karşı utanç ve suçluluk duygusu aşılamaya çalıştığını öne sürdü.

Ailesiyle birlikte beş yaşında Surinam’dan Hollanda’ya göç eden Simion Blom ise hareket için “Bence ülke ve toplum olarak ırkçılık ve ayrımcılık içeren tarihimiz üzerine konuşabildiğimiz kadar olgunlaşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Benzer tartışmalar, ekonomisi köle emeği üzerine inşa edilmiş ve büyümüş Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın birçok bölgesinde de sürüyor.

Önce servet, sonra emek transferi

Hollanda, 17. yüzyılda Surinam üzerinde hak sahibiydi. Bölgenin üçte birine hakim olan Amsterdam, 1638’de Batı Afrika ve Güney Amerika arasındaki köle ticareti kanalının en önemli aktörlerinden biriydi.

Hollanda hükümeti, 1795’te Surinam’ın kontrolünü ele aldıktan sonra servet hızla Amsterdam’a akmaya başladı. Surinam, 1975’te bağımsızlığını elde ettikten sonra çok sayıda Surinamlı Hollanda’ya göç etti ve Bijlmermeer gibi mahalleleri kurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.