Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: “Rusya destekli Esad rejimi saldırılarını durdurmalı”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 12 Şubat’ta (yarın) başlayıp iki gün sürecek NATO Savunma Bakanları Zirvesi öncesinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir basın toplantısı düzenledi.

Sözlerine önümüzdeki iki gün boyunca NATO savunma bakanlarının ittifak için kritik konuları ele alacağını belirterek başlayan Stoltenberg, bu konuların NATO’nun Ortadoğu’da güvenliğin ve istikrarın sağlanmasıyla ilgili daha çok neler yapabileceği, Afganistan’daki NATO destek gücünün konumu ve Rusya’nın hava savunma sistemiyle yaşanan sorunlar olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Stoltenberg, konuşmasında ilk olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika üzerinde durdu ve bölgedeki şiddetin ve istikrarsızlığın mülteci akınına sebep olduğunu ve terörizm tehdidini artırdığını belirtti. Stoltenberg, NATO güçlerinin uzun yıllardır bölgeye angaje olduğunu ve yakın işbirlikleri kurduklarını söyledi.

IŞİD ile mücadelede NATO’nun da içinde bulunduğu güçlerin büyük bir gelişme gösterdiğini belirten Stoltenberg, IŞİD’in artık hiçbir toprağı kontrol etmediğini ve milyonlarca insanın IŞİD’den özgürleştirildiğini sözlerine ekledi. Buna karşın daha fazlasının yapılması gerektiğini vurgulayan Genel Sekreter Stoltenberg, zirvede Irak’taki IŞİD ile mücadele için oluşturulan koalisyon güçlerinin geleceğinin ve IŞİD’in yeniden güçlenmemesi için yapılması gerekenlerin de ele alınacağını belirtti. NATO’nun Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunun altını çizen Stoltenberg bu yüzden Bağday hükümeti ile yakın ilişkide olduklarını söyledi.

Afganistan’daki durum ile ilgili de konuşan NATO Genel Sekreteri, savunma bakanları toplantısında bakanların barış sürecini ele almalarını umduğunu, Afganistan’daki NATO güçlerinin bunu destekleyeceğini ve Taliban’ın savaş sahasında kazanamayacağını bilmesi gerektiğini anlattı.

Stoltenberg, savunma bakanları zirvesinde bakanların Ukrayna’lı mevkidaşlarıyla da görüşeceklerini söyledi.

Basın konferansının sorular kısmında İdlib ile ilgili NATO’nun konumunun sorulduğu soruya cevaben Genel Sekreter Stoltenberg, Rus destekli Esad rejiminin saldırılar yapması, sivil ölümler yaşanması ve insanların göç etmek zorunda kalmasından duyduğu endişeyi dile getirdi ve Rusya destekli Esad rejiminin saldırılarını durdurmasını istediklerini belirtti.

Pew araştırması: Türkiye halkının yüzde 71’i askeri güç kullanımını savunuyor

ABD merkezli düşünce kuruluşu Pew Araştırma Merkezi, NATO’nun 29 üyesinin 16’sı ve NATO üyesi olmayan Rusya, İsveç ve Ukrayna da dahil olmak üzere 19 ülkede NATO’nun imajıyla ilgili bir araştırma yaptı. Araştırma, Mayıs-Ağustos 2019 arasında 21 binden fazla kişiye yöneltilen anketlerle yapıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye yüzde 71’lik bir oranla dünya düzenini sağlamak için askeri güç kullanımını savunan üçüncü ülke oldu. Sıralamada ilk iki sırada Kanada (yüzde 81) ve ABD (yüzde 78) bulunurken, kuvvet kullanımına en çok karşı olan ülkeler ise Bulgaristan ve Almanya oldu. Bu ülkelerde kuvvet kullanımına hayır diyenlerin oranı sırasıyla yüzde 54 ve yüzde 52 olarak saptandı.

Araştırma, NATO’nun kamusal alandaki imajının Fransa’da geçen yıl (2019) keskin bir düşüş yaşadığını da ortaya koydu. NATO’nun imajının en pozitif olduğu ülke ise yüzde 82’lik oranla Polonya. NATO, üye ülkeleri arasında tercih edilir bir ittifak olmaya devam ederken Türkiye’de NATO’nun tercih edilebilirlik oranı yüzde 21’e düşüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.