Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tekirdağ-Malkara’ya bazalt ocağı kurulmak isteniyor – CHP Milletvekili Candan Yüceer: “Doğal yaşam alanlarımız birkaç madenci firmanın çıkarlarına kurban edilecek”

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinin Kalaycı Mahallesi’nde bazalt ocağı kurulması planlanıyor. Proje orman arazisinde, yerleşim alanlarının, su kaynaklarının ve verimli tarım arazilerinin olduğu bir alanda gerçekleştirilecek.

Tekirdağ’ın Malkara ilçesine bağlı Kalaycı ve Esendik mahallelerinin yanı başında, ormanlık arazideki 98 hektarlık alanda “patlatmalı bazalt ocağı ve kırma eleme tesisi” yapılması için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Malkara Belediye Meclis Üyesi Ahmet Tezcan, Kalaycı Mahallesi Muhtarı Kamil Kabak ve Sağlamtaş Mahallesi Muhtarı Ramazan Ersoy ile birlikte bölgede inceleme yaptı.

Projenin hayata geçirilmek istendiği alanın hemen yakınında Kalaycı köyünün su deposu ve izale hattı ile köy mezarlığı bulunuyor. İçme ve sulama barajı olarak kullanılan Çokal Barajı ise proje kapsamında kırma eleme tesisinin kurulacağı alanın yaklaşık 5 kilometre ötesinde. Taş ocağının birkaç kilometre çevresinde bulunan Koca Dere (Kavak Çayı) ile Sırtbey Göleti’nin de projeden etkileneceği öngörülüyor.

Projeye karşı çıkan CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer, Medyascope’a konuştu. Yüceer, “Bölgeye yapılacak madenin ekonomik ömrü on yıl, ancak çevreye vereceği zarar on yıllarca sürecek” dedi.

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ve Valiliği ÇED sürecini durdurmaya ve projeyi iptal etmeye çağırıyorum”

Yüceer şunları söyledi: “Hemşerilerimiz yıllardır Trakya’nın bereketli topraklarına gözleri gibi baktılar. Maalesef bugün verimli tarım arazilerimiz, ormanlarımız, doğal yaşam alanlarımız birkaç madenci firmanın çıkarlarına kurban edilecek. Bu talancı zihniyetin yeni hedefi Malkara. Bölgemizin geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık büyük zarar görecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ve Valiliği başlatılan ÇED sürecini durdurmaya ve projeyi iptal etmeye çağırıyorum.”

Bazalt ocağı nedir?

Bazalt, volkanik bir kayaç türü. Diğer taşlara nazaran en belirgin özelliği sert ve dayanıklı olması. Genellikle köprü, kaldırım, demiryolu ve asfalt yapımında kullanılıyor. Bazalt, Türkiye’de birçok bölgede doğal olarak bulunuyor, bu nedenle bazalt ocakları bir hayli yaygın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.