TÜSEV’den Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik-2019 raporu: “Türkiye’de bireysel bağış kişi başı 303 lira”

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV), “Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik Raporu”nun 2019 yılı araştırmasının sonuçları yayımlandı. 

Koç Üniversitesi Sivil Toplum ve Hayırseverlik Araştırmaları Merkezi‘nden Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve Öğretim Üyesi Dr. Erdem Aytaç yürütücülüğündeki “Türkiye’de Bireysel Bağışçılık ve Hayırseverlik-2019” raporu, Türkiye’nin 67 ilinde toplam 2 bin 502 kişinin katılımıyla hazırlandı. 

Görüşülenlerin kişilerin yüzde 87’si yardımı herhangi aracı kuruluş olmadan doğrudan yapmayı tercih ediyor. Yardımı, bir kuruluş aracılığıyla yapmamanın başlıca sebebi ise yapılan yardım miktarının düşük olması ya da güven sorunu olarak belirtiliyor.

Türkiye’de sene içinde yapılan tüm bireysel yardım ve bağışların kişi başı toplam değeri yaklaşık 303 lira. 2015 yılında yapılan araştırma bulgularına göre ise bu miktar 228 lira olarak belirlenmişti. Aradan geçen dört yıldaki enflasyon değeri göz önünde bulundurulduğunda bu miktarın 2019 yılındaki karşılığının 360 lira olduğu hesaplanan rapor verilerine göre, Türkiye’deki bir yılda yapılan tüm yardım ve bağışlarının kişi başı toplam değerinde bir azalma oldu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.