Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Türk öğretmenlerden rahatsız: “Hiçbir ülkenin burada dini ve siyasi bölücülük yapmasına izin vermeyeceğiz”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün Türklerin yoğun olarak yaşadığı Mulhouse’a giderek Fransa’daki Türk okulları konusunda basın toplantısı yaptı. Fransa’ya gönderilen imam ve öğretmenler konusunda Türkiye ile sorun yaşadıklarını belirten Macron, “Hiçbir ülkenin burada dini, siyasi ya da kimlik temelli bölücülük yapmasına izin vermeyeceğiz. Fransa topraklarında Türkiye’nin yasalarını uygulamayız” dedi.

Slate.fr’den Ariane Bozon’un haberine göre, Macron hükümeti Fransa’da bulunan ve kontrolleri altında olmayan okullar ile ilgili endişeli. Macron, geçen ocak ayı sonunda cemaatçiliğe, İslami bölücülüğe ve yabancı devletlerin müdahalesine karşı mücadele edeceğini açıkladı.

Habere göre, hükümetten adını açıklamak istemeyen bir yetkili konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin müdahaleleri artık bir gerçeklik olarak karşımızda. Bunlar dün başlamadı ama Ankara otokratik ve İslamcı-milliyetçi bir çizgiye geldikçe yıllar içinde buradaki müdahalelerini de artırdı. Bu müdahaleler Türk diyasporasını İslamcı-milliyetçi bir çizgide tutmak ve kontrol etmek için yapılıyor. Bu çizgiyi Kürt, Ermeni ve Alevi karşıtı bir çizgi izliyor. Ankara, Fransa’yla olan ilişkilerinde baskı yaratmak ve Fransa’yı etkilemek amacıyla, yerel ve ulusal liderler üzerinde diyaspora kartını kullanmak istiyor.”

Aynı yetkili, Ankara’nın esas müdahale aracının Türkiye’den Fransa’ya gönderilen imam ve öğretmenler olduğunu söyledi. Slate.fr’e konuşan akademisyen Ahmet Erdi Öztürk ise Ankara’nın eğitim yoluyla Türk diyasporasını kontrol ettiğini ve araçsallaştırdığını iddia etti.

2016 yılında Fransa Milli Eğitim Bakanı Najat Vallaud Belkacem, anadilde eğitim yapılan Elco (Enseignants de langue et de culture d’origine) adlı eğitim merkezinde bir reform yaptı. Reforma göre bu öğretmenlerin Fransızcaya hâkim olması ve anadillerini öğretebilmesi gerekiyor. Elco’da Ankara’dan gönderilen 200 kadar Türk öğretmen bulunuyor. Slate’e konuşan yetkili Cezayir, Fas ve Portekizli öğretmenlerin bu gerekliliklere uyduğunu ancak Türk yetkililerin bu emirlere uymadığını belirtti. Yetkiliye göre bu durum, Fransa’ya Ankara tarafından gönderilen öğretmenlerin pedagojik amaçlar taşımadığının ispatı.

Aynı yetkili, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gönderilen imamların Fransa’da yaşayan AKP’ye muhalif Türkler hakkında Ankara’ya bilgi verdiğini söyledi. Yetkili, Fransa’da en az beş büyük Türk okulu olduğunu, bunların bir kısmının Nakşibendi, Menzil ve Süleymancı tarikatları tarafından desteklendiğini belirtti. Bu okullardaki müfredat Fransa’nın kontrolü altında değil. İddiaya göre, bu okulların müfredatında evrim yerine yaradılışçılık tercih ediliyor.

Slate’in konuştuğu kaynak, bütün bunlar karşısında Fransız hükümetinin Türkiye’nin ülkeye müdahalesini engellemek için üç yolu olduğunu söyledi: Elco’daki kursların kaldırılması, Türkiye’den gönderilen imamlara vize verilmemesi ve Fransa’da anlaşma dışında dernek ve tarikatlar tarafından kurulmuş okulların kapatılması.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.