Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklandı

Haber: Gamze Elvan, Sahra Atila, Caner Polat

28 ay tutuklu kaldıktan sonra 18 Şubat günü görülen Gezi davasında beraat eden Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmaksızın, dosya üzerinden tutuklama istemiyle 8. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Kavala, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklandı.

Kavala, 15 Temmuz soruşturması kapsamında daha önce tahliye edildiği TCK’nın 309. maddesinden dün yeniden gözaltına alınmıştı. Terörle Mücadele Şubesi’nde ifadesi alınmadan savcılığa sevk edilen Kavala, 8. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından Henri J. Barkey ile yoğun temas halinde bulunduğu gerekçe gösterilerek tutuklandı.

24 Ekim 2019’da Resmî Gazete’de yayımlanan Yargı Reformu Paketi ile getirilen “Şüpheli, iddianamesiz en fazla 1 yıl tutuklu kalabilir” düzenlemesi sonrasında mahkeme, Kavala hakkında daha önce 309. maddeden resen tahliye kararı vermişti.

Tutuklama gerekçesi: Henri Barkey ile yoğun temas

Savcılık sevkinde Kavala’nın Barkey’le yoğun temas kurduğu belirtiliyor. Kavala ise iddialara Gezi dosyasında şu sözlerle yanıt vermişti:

“Henri Jak Barkey ile 18 Temmuz 2016 tarihinde akşam yemeği için gittiğim Karaköy Lokantası’nda tesadüfen karşılaştım. Barkey lokantaya girdiği zaman kendisi ile selamlaştık ve onu misafirimle tanıştırdım ancak kendisi bizimle birlikte oturmadı. Kiminle oturduğunu hatırlamıyorum.”

Kavala, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan beraat etmişti

Gezi Parkı eylemlerinin finansörü olduğu gerekçesiyle 840 gündür tutuklu olan Kavala, Gezi Davası’nın 18 Şubat’taki karar duruşmasında TCK’nın 312. maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortandan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasından beraat etmişti. Kavala’nın Silivri Cezaevi’nden tahliyesi beklenirken İstanbul Cumhuriyet Basavcılığı, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi nedeniyle gözaltına almıştı. Ayrıca, Gezi Davası’nda beraat kararı veren İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde görevli üç hâkim hakkında HSK tarafından inceleme ve soruşturma izni verildiği de iddia edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.