Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yapay zekâ insan hakları ihlallerinin önünü açıyor mu?

Bilgi Üniversitesi’nden emekli akademisyen Chris Stephenson ve stajyer avukat Celal Duruhan Aydınlı’nın katılımıyla Kadıköy 26A Atölye’de Arkhe Yapay Zekâ Günü düzenlendi.

Yapay zekânın tarihçesini eleştirel bir yaklaşımla ele alan Stephenson, “Bazı uygulamaları, insan hakları ihlalleri açısından tehlikeli buluyorum. Örneğin; İngiltere’de sokaklarda yüz tarama kameralarıyla, yoldan geçen insanların yüzlerini tarıyorlar. Polisler, aranıldığı düşünülen insanları yakalıyorlar. Tabii ki yakalanan insanların çoğu siyah insanlar. Burada bilgisayar otomatik bir ırkçılık yapıyor” dedi.

Yapay zekâya yasal olan/olmayan şeylerin öğretilmesi gerektiğini belirten Aydınlı da, “Yapay zekâ bir çocuktan farklı değil, ona ne veriyorsak o da onu yorumlayıp bir sonuç çıkartıyor” diye konuştu.

Kamera: Ozan Gül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.