Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da Yunanistan sınırına gitmek için bekleyen mülteciler: “Çocuklarım için güzel bir hayat istiyorum. Gerekirse on gün bekleriz”

Dün akşam sınır kapılarının açıldığı iddiasından sonra Türkiye’nin ve İstanbul’un pek çok noktasından Suriyeli, Afgan ve Iraklı mülteciler Edirne’ye doğru yola çıktı. İstanbul’un belli noktalarından Edirne’ye ücretsiz otobüsler kalktı. Bugün de Esenler, Kazlıçeşme ve Fatih ilçelerinde mülteciler sınır kapısına gitmek için toplandı.

Kendilerini Türkiye’de güvende hissetmediklerini söyleyen mülteciler çalışma şartlarının kötü olduğunu, günde 14-16 saat çalıştıklarını; kimi zaman paralarını alamadıkları, çalışmadıkları gün aç kaldıklarını dile getirdi. Fatih’teki bekleme noktasında toplanan mültecilerin küçük bir kısmı kadınlardan oluşuyor. Çocuğuyla birlikte bekleyen kadın mültecilerden biri, “Burada ve Suriye’de hayat görmedik, kazandığımız para yetmiyor, çocuklarım okusun istiyorum, onlar için güzel bir yaşam istiyorum. Gerekirse on gün bile bekleyeceğim” dedi.  

Edirne’ye gidiş kişi başı 75-150 lira 

Bekleme noktasında pek çok taksi, özel araç ve otobüs kişi başı 75 ila 150 liraya mültecileri Edirne’ye götürüyor. Şoförlerden biri önceki güne göre fiyatların düştüğünü söylüyor. Ancak yine önceki gün ücretsiz otobüs kalktığını duyan mülteciler bu fiyatı da fazla buluyor. Gün içinde şoförler ve mülteciler arasında pazarlık sebebiyle kısa süreli gerginlikler yaşandı. 

Mülteciler “Neden gitmek istiyorsunuz” sorusuna, “Daha fazla yaşamak istiyorum. Türkiye’de sadece çalışmak ve uyumak var, para kazanmak yok. Okula gitmek bizim için imkansız” diye cevap veriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.