Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: İran’da koronavirüs sebebiyle ölenler toplu mezarlara gömülüyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) önde gelen gazetelerinden Washington Post, koronavirüsün en çok etkili olduğu ülkelerden biri olan İran’la ilgili bir iddia ortaya attı. Gazete, İran’da virüsün ilk ortaya çıktığı yer de olan Kum kentinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplu mezarlara defnedildiğini gösterdiği iddia edilen uydu görüntüleri yayınladı.

Washington Post’un haberinde, Kum kentinde bulunan Beheşte Masum bölgesinin salgından önceki ve sonraki uydu görüntüleri paylaşıldı. ABD merkezli Maxar Technologies şirketi tarafından kaydedilen uydu görüntülerinde, belirtilen alanın Ekim 2019 itibarıyla büyük bölümünün boş olduğu göze çarparken salgının etkisini artırdığı 21 Şubat tarihli görüntülerde ise büyük bir alanda mezar olarak kullanıldığı belirtilen uzun ve derin çukurlar kazılmaya başlandığı fark ediliyor. Haberde, BBC Farsça tarafından 3 Mart’ta servis edilen ve Beheşte Masum bölgesinde çekildiği iddia edilen defin görüntülerine de yer verildi.

Yaklaşık 92 metrelik bir uzunluğa sahip olan çukurların uzaydan bile görülebildiğinin aktarıldığı haberde dikkat çeken başka bir detay ise ölen vatandaşların bu mezarlara kireç dökülerek gömüldüğü iddiası oldu. Washington Post’a konuşan bazı Maxar Technologies çalışanları, mezarların yakınlarında büyük kireç yığınları bulunduğunu ve hayatını kaybeden İran vatandaşlarının bu mezarlara gömülürken kireçlenmiş olabileceklerini belirtti.

Yaklaşık 10 bin kişiye virüs bulaştığını ve şimdiye kadar toplam 429 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan İranlı yetkililer, Kum kentinde kaç kişinin hayatını kaybettiğine dair ise herhangi bir bilgi paylaşmadı. Washington Post, daha önce de İran’da koronavirüs sebebiyle yaşanan gerçek ölüm sayısının Tahran yönetimi tarafından saklandığını iddia etmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.