Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yalnızlar, çalışmak zorundalar, mutsuzlar: Verilerle koronavirüs nedeniyle hedef tahtasına oturtulan “yaşlılar”

Dünyada ve Türkiye’de hızla yayılan koronavirüs salgını sonrasında Türkiye’de 65 yaşın üzerindeki yurttaşların sokağa çıkması kısıtlandı. Sosyal medyada yayınlanan videolarda, yasağa rağmen sokağa çıkmaya devam eden 65+ yurttaşların üzerine su atıldığı görülüyor, hakaret uğruyor ya da hedef gösteriliyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da koronavirüse dair ölüm ve vaka sayılarını duyurduğu tweet’lerinde dün akşama kadar “ölenler hep yaşlı” vurgusu yapıyor, “yaşlılar evde kalsın” diye yazıyordu.

Ama veriler, Türkiye’deki 65+ nüfusunun asıl derdinin koronavirüs olmadığını da ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 65 yaş üzerinde 921 bin 188 kişi çalışıyor. Kayıtdışı çalışanlar ise bu verilere dahil değil.

“Yaşlı nüfusun yüzde 15,5’i yoksulluk sınırında”

Uzmanların koronavirüs salgınından en çok etkilenen grup olarak işaret ettiği 65 yaş üstü nüfus son yıllarda 7 milyon 550 bine yükseldi. TÜİK verilerine göre yaşlı nüfusunun yüzde 15,5’i ise yoksulluk sınırında yaşıyor. Yine TÜİK verilerine göre 65 yaşının üzerindeki yurttaşların mutluluk oranı da 2017 yılına oranla düştü. 65 yaşın üzerindeki 3 milyon yurttaş “mutsuz” olduğunu söylüyor.

65 yaş üstü 10 bine yakın yurttaş iş bekliyor

Yaşlı nüfusun işgücüne katılma oranı ise yüzde 12,2 ile 2017 yılına oranla yüzde 1,6 artış gösterdi. 2020 yılı İş-Kur verilerine göre, 65 yaş üzerinde 9487 yurttaş ise İş-Kur’a kayıtlı ve iş bekliyor.

TÜİK verilerine göre, İstanbul’da 65 yaş ve üzeri insan sayısı 1 milyon 100 bine yaklaşırken, bu rakam Ankara ve İzmir’de ise toplamda 1 milyon civarında. Yani, Türkiye’nin salgın açısından en riskli sayılan üç kentinde koronavirüsten etkilenme ihtimali yüksek olan yaşlıların sayısı 2 milyonu aşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.