Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

#Koronavirüs’le mücadelede şeffaflık tartışması büyüyor: Sağlık Bakanlığı ve e-Devlet’teki ölüm verileri arasında farklılık var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 28 Mart’ta Türkiye genelinde koronavirüs kaynaklı 16 ölümün tespit edildiğini belirtti. Oysa e-Devlet olarak bilinen turkiye.gov.tr adresinde açılan “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi Sorgulama” sayfasında 28 Mart tarihinde sadece İstanbul’da 20 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı. Bakan Koca, sabaha karşı attığı tweet’te iddiaları yalanladı.

e-Devlet sistemindeki verilere göre 28 Mart tarihinde İstanbul’da hayatını kaybeden 262 kişinin 21’inde ölüm nedeni olarak bulaşıcı hastalık yazıyor. Yine bu 21 kişiden 20’sinde ise ayrıca Kovid-19 bilgisi veriliyor.

Farklılığın anlaşılmasının ardından ilgili sayfaya girilemedi. Sitede, “Sistemde yaşanan bir teknik aksaklık nedeni ile işleminiz tamamlanamadı” uyarısı yer alıyor. Ayrıca veriler arasındaki uyuşmazlığa ilişkin tartışmanın yaygınlaştığı eksisozluk.com adlı siteye de erişilemiyor.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Koronavirüs nedeniyle İstanbul’da 20 kişi hayatını kaybetti. Bu isimler e-Devlette var. Virüs yüzünden 1 ilde 1 günde 20 kişi ölüyor; ama 81 ilde toplam 16 kişi öldü’ deniliyor. Bu bir skandaldır!” diye yazdı ve Sağlık Bakanı Koca’yı etiketleyerek “Bu saatten sonra kime nasıl inanacağız?” diye sordu

Bakan Koca’dan açıklama ve yalanlama

Ağbaba, sosyal medya paylaşımı sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendisine konuyla ilgili bilgi verdiğini ve sayı uyuşmazlığının veriler açıklandıktan sonra yaşanan ölümlerle ilgili olduğunu söylediğini aktardı.

Bakan Koca Ağbaba’ya yaptığı bu açıklamanın ardından sabaha karşı bir tweet atarak iddiaları bir kez daha yalanladı ve verileride farklılık bulunmadığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.