Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), koronavirüs salgınında kadınlar için “Şiddetten Korunma Kılavuzu” yayınladı.
Salgın günlerinde meydanlarda eylem yapamadıklarını, davaları fiziken takip edemediklerini ve kitlesel buluşmalar gerçekleştiremediklerini dile getiren KCDP, kadınlara hitaben “Bu yüzden daha görünmez ve etkisiz olacağımızı düşünmeyin. Koronavirüs pandemisi sizi umutsuzluğa sürüklemesin. Biz varız! Biz kadınlar, bu günlerde yine fiziken olmasa da birbirimizin elinden tutacak, birbirimize güç vereceğiz. Bütün kurum ve kadınlarla dayanışma içinde olacağız. Yetkililerin başta yaşam hakkımız ve diğer tüm haklarımız için neler yapması gerektiğini anlatacağız. Mücadelemiz için yeni yollar keşfedeceğiz. Koronavirüs günlerinde de kadınlar asla yalnız yürümeyecek” dedi.
Klavuzda yer alan bölümler şöyle:
- Kadınlar için “evler”in anlamı
- Kadınlar için “koronavirüs pandemisi” nedir?
- Kurumlar için koronavirüs günlerinde kadınlar için yapılması gereken acil durum planı
- Kadınlar için koronavirüs günlerinde şiddet karşısında haklar ve öneriler,
- 6284 İnfografiği
- İstanbul Sözleşmesi
- İhbar ve destek hatları
Kılavuzun “Kadınlar için koronavirüs günlerinde şiddet karşısında haklar ve öneriler” bölümünde kadınlara şu tavsiyelerde bulunuluyor:
1. Acil başvuru mekanizmaları: 155 Polis, 156 Jandarma, 183 Bakanlık ve baroların destek hatlarını arayıp acil yardım talebinde bulunabilirsiniz. Faille aynı ortamda olduğunuz için telefon edemeyecek durumda iseniz İçişleri Bakanlığı’nın KADES uygulamasını telefonunuza indirerek bir butonla polisin konumunuza gelmesini sağlayabilirsiniz. Eğer herhangi bir aksaklıkla karşılaşıyorsanız 02129124243 numaralı destek hattımızı arayarak bize ulaşabilirsiniz.
2. Üçüncü kişilerin ihbarı geçerlidir, acil durumlar için üçüncü kişiden destek alabilirsiniz: Şiddetin karşısında izleyeceğiniz ilk adım plan yapmaktır. Öncelikle haklarınızı bize başvurarak öğrenebilir ve hangi hakkınızı kullanacağınıza karar verebilirsiniz. Acil bir durumda polise haber verebilmesi için güvendiğiniz bir arkadaşınız, komşunuz ya da akrabanız ile önceden anlaşabilirsiniz. Şiddet tehlikesinde kendisiyle mesaj, telefon çağrısı ya da herhangi bir sembol ile polisi çağırması için önceden plan yapabilir, kendi aranızda parola belirleyebilirsiniz Şiddetle karşılaşma tehlikesi varsa, önceden kendinize bir “acil durum” çantası hazırlayabilirsiniz.
3. Şiddet oluştuğunda belgelemelisiniz: Failin ceza alması ya da korunma aciliyetinizin yetkililer tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için kanıtınızın olması önem taşır. İlk olarak kendi telefonunuzun kamerası ile şiddet izlerinin fotoğraf ya da videosunu çekebilirsiniz. Olay tarihinin anlaşılabilmesi için tarihin belli olacağı yöntemler kullanabilirsiniz. Örneğin video esnasında televizyonda tarihin ve saatin göründüğü bir kanalı açarak bu kanalın gözükeceği şekilde video çekebilirsiniz. Ancak en önemlisi darp raporudur. Darp raporu almak için polisler sizi hastaneye götürmek zorundadır. Maske, eldiven, gözlük gibi malzemeleri mutlaka isteyin.
4. Uzaklaştırma kararı aldırabilirsiniz: Şiddet uygulayan kişi ile aynı evde yaşıyorsanız uzaklaştırma kararı talep etmekten çekinmeyin. Uzaklaştırılan kişi mutlaka barınacak bir yer bulacaktır. Eğer bulamaz ise de ihtiyaçları doğrultusunda ilgili birimlerden talepte bulunabilir. Kaygılarınızı anlamakla birlikte “Gidecek yeri yok” bahanesi sizi şikayetinizden vazgeçirmesin. Hiçbir şey yaşam hakkınızdan daha önemli değildir.
5. Sığınma talebinde bulunabilirsiniz: Şiddet tehdidi altındaysanız ya da ekonomik koşullarınızdan kaynaklı barınma imkanına sahip değilseniz 183’ü arayarak veya en yakın karakol/jandarmaya giderek ya da arayarak sığınma talebinde bulunabilirsiniz.
6. Olası failin silahına el konulmasını sağlayabilirsiniz: Bu tedbir 6284 Sayılı Kanun’da mevcuttur. Eğer şiddet tehdidi altındaysanız sizi tehdit eden kişinin varsa silahına el konulmasını talep edebilirsiniz.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
7. Maddi yardım talebinde bulunabilirsiniz: Şiddete karşı resmi makamlara yapacağınız başvurulara ekonomik durumunuz engel teşkil ediyorsa maddi yardım talebinde bulunabilirsiniz. Evden ayrılmak istediğinizde, sığınmaevinde kaldığınızda ya da fail hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığınızda 6284 Sayılı Kanuna göre geçici maddi yardım yapılması sizin haklarınız arasındadır.
8. 6284 Sayılı Yasadan yararlanmak istediğinizi söyleyin: Kadınların yaşam hakkı tüm vatandaşların yaşam hakkı ile eşittir. Bu yüzden virüs önlemleri çerçevesinde hiçbir hakkınızı kullanmak ile ilgili tereddüde düşmeyin.