Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

En çok koronavirüs vakasının görüldüğü iller – Balıkesir: “Şehir, geçiş güzergâhında, salgına yakalanmış insanlar bu güzergâhı kullanmış olabilir”

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir sürede tüm dünya ülkelerini etkisi altına alan koronavirüs salgını Türkiye’de de hızla yayılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün, illerdeki vaka ve ölüm sayılarını açıkladı. Açıklamaya göre ölümlerin en yoğun yaşandığı illerden biri de Balıkesir. Şu ana kadar toplam vaka sayısı 87, ölü sayısı ise beş. Balıkesir’de yaşayan gazeteci Levent Uysal’a göre ölümlerin fazlalığı şehrin geçiş güzergâhında yer almasından kaynaklanıyor olabilir.

Uysal: “Balıkesir geçiş güzergâhı, koronaya yakalanmış insanlar geçiş güzergâhını kullanmış olabilir”

Gazeteci Levent Uysal, şehirdeki ölüm oranlarının bu denli yüksek olmasını Balıkesir’in bir kavşak noktasında yer almasına bağlıyor: “Balıkesir’de vakamız az, ölü sayımız fazla. Bu rakamların nedeni göçler olabilir. Balıkesir geçiş güzergâhı. Koronaya yakalanmış insanlar geçiş güzergâhını kullanmış olabilir. Salgın bu şekilde yayılmış olabilir.”

“Başka ne yapılabilir bilmiyoruz. Çünkü tanımadığımız bir hastalık”

Uysal, salgının Türkiye’de yayılmasıyla birlikte Balıkesir’de yaşananları şöyle anlattı: “Türkiye’de alınan önlemler Balıkesir’de de uygulandı. Önce mekanlar kapatıldı. Sonra salgına karşı birtakım çağrılar yapıldı. Ulusal bazda uygulanan tedbirler Balıkesir’de de uygulandı. Yani süreci izlediğimizde son 15-20 günde ülkede ne yaşanıyorsa Balıkesir’de de aynısı yaşandı.”

Şehir içinde alınan önlemlerin yeterli olup olmadığını ise Uysal şöyle açıklıyor: “Dezenfektan noktasında yerel yönetimler birtakım çalışmalar yapıyorlar. Evinde kalmış olan yaşlıların, kronik hastaların ihtiyaçlarıyla ilgili çalışma grupları oluşturuldu. Başka ne yapılabilir bilmiyoruz. Çünkü tanımadığımız bir hastalık.”

“İlk günlerdeki vurdumduymazlık ilerleyen günlerde yerini daha dikkatli olmaya bıraktı”

Uysal, Balıkesir’de insanların ilk günlerde salgını önemsemediklerini fakat durumun ciddileşmesiyle birlikte daha dikkatli olduklarını anlatıyor: “İlk günlerdeki vurdumduymazlık ilerleyen günlerde yerini daha dikkatli olmaya bıraktı. Ancak her şeye rağmen toplumun genel eğilimi ‘bana bulaşmaz’ rahatlığı. Tabii bir de hayatın gerçekleri ve yaşam kalitemiz sözkonusu. Hayat devam ediyor, sokağa çıkmak zorunda olan önemli bir nüfus var. 30 büyükşehir belediyesi içinde yer alan Balıkesir, dezenfektan ve ‘Evde kal’ çağrısı dışında henüz o sıcak yaklaşımı hissetti denilemez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.