Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 784. haftada Talat Türkoğlu’nun akıbetini sosyal medya hesabı üzerinden sordu

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 85. haftasında koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla basın açıklaması yaptı. 784. hafta basın açıklamasını, kaybedilen Talat Türkoğlu‘nun kardeşi Münibe Türkoğlu Yeprem yayınlanan videoda okudu.

29 Mart 1996 tarihinde Talat Türkoğlu’nun annesini ziyaret etmek için Edirne’ye gittiğini, İstanbul’dan Edirne’deki evinin kapısına kadar sivil polisler tarafından takip edildiğini kardeşlerine söylediğini aktaran Münibe Türkoğlu Yeprem, 1 Nisan 1996 tarihinde İstanbul’daki evine dönmek üzere yola çıkan abisinden bir daha haber alınamadığını söyledi. Yeprem, “1997 yılında Talat Türkoğlu’nun eşkâl, kullandığı saat, giysi, ayakkabı, cüzdan bilgilerini  ayrıntıları ile veren JİTEM mensubu Kasım Açık; Talat Türkoğlu’nun Edirne yakınlarında bulunan Çadırkent’te polisler, askerler ve itirafçılardan oluşan bir ekip tarafından sorgulandığını itiraf etti. Talat Türkoğlu’nun işkence ile öldürülerek cesedinin Meriç Nehri’ne atıldığını söyledi. Olay yerinin krokisini çizdi. Olaya katılanların isimlerini verdi. Tüm bunları detaylı bir biçimde yazılı ve imzalı olarak beyan etti” dedi. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınan davada Türkiye’nin, etkili bir soruşturma yapmadığı ve Talat Türkoğlu’nun yaşama hakkını korumaya yönelik yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle mahkûm olduğunun altını çizen Yeprem, “Artık yeter! Bu ülkenin bir anayasası, yükümlü olduğu uluslararası sözleşmeler var. Artık yeter! Herkesin temel haklarını çiğneyen eylemlere karşı etkin bir yargı yoluna başvurmaya hakkı var. Anayasa Mahkemesi’ni, Talat Türkoğlu davasında cezasızlığa ve inkâra son verecek, evrensel ölçütlere uygun bir yargılamanın önünü açacak şekilde karar vermeye çağırıyoruz. Biz, gözaltında kaybedilen sevdiklerimiz için hakikat ve adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. 85 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.