Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sokağa çıkması yasaklanan 20 yaş altı 720 bin çocuk çalışıyor: Yüzde 78’i kayıtdışı

Koronavirüs önlemleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 0-20 yaş arası çocuk ve gençlerin sokağa çıkmalarının kısıtlandığını açıkladı. Salgının Türkiye’de yayılmaya başlamasının ardından 65 yaş üstü yurttaşların da sokağa çıkması kısıtlanmıştı. TÜİK verileri 65 yaş üstü 1 milyona yakın yurttaşın çalıştığını ve sokağa çıkmak zorunda olduğunu ortaya koyuyor. Şimdi ise 0-20 arası çocuk ve gençlerin işgücüne katılımını inceledik. Verilere göre 5-17 yaş grubunda çalışan 720 bin çocuk var. Bunların yüzde 78’i ise kayıtdışı çalışıyor.

Koronavirüs önlemleri kapsamında sokağa çıkması kısıtlanan gruplara ilişkin henüz ekonomik bir tedbir açıklanmadı. Yani 0-20 yaş arası çocuk işçilerin ne yapacağı bilinmiyor.

Çocukların işgücüne katılım oranı yüzde 22

Türkiye nüfusu 82 milyon 3 bin 882 iken bunun 22 milyon 920 bin 422’sini çocuk nüfusu oluşturuyor. Hane halkı işgücü araştırması sonuçlarına göre, 2017 yılında 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 20.3 iken bu oran 2018’de yüzde 21.1’e yükseldi.

Her üç çocuktan biri şiddetli maddi yoksunluk çekiyor

Türkiye’de yaklaşık her üç çocuktan biri, başka bir deyişle 7 milyondan fazla çocuk şiddetli maddi yoksunluk çeken hanelerde yaşıyor. Uzun süren gelir yoksulluğunun bir sonucu olan maddi yoksunluk, yetişkinlerde geçici olabilirken çocuklarda genelde ömür boyu sürüyor ve sonraki nesillere aktarılma riski taşıyor. Türkiye’de yaşayan çocukların yüzde 74,6’sı evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamayan hanelerde yaşıyor. Çocukların yüzde 51,3’ü son 12 ay içerisinde ev kirasını, elektrik, su, gaz ve kredi kartı faturalarını planladığı gibi ödeyemeyen hanelerde ikamet ediyor. Bu yüzden çocuk işçilik ortaya çıkıyor.

5 yılda 319 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi

Türkiye’de çocuk işçiliği ve iş cinayetleri raporuna göre, 2013’ten 2018’in ilk 5 ayına kadar 319 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Türkiye’de 2012’de 601 bin olan 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı, 2016 yılına gelindiğinde 709 bine ulaştı. TÜİK’in 2016 verilerine göre çocuk işçilerin yüzde 78’i kayıtdışı çalıştı.

Çalışan çocukların yüzde 34,3’ü eğitime devam etmiyor

Çalışan çocukların yüzde 34,3’ü eğitime devam etmedi. Çalışma ortamında fiziksel sağlığı olumsuz etkileyen faktörler incelendiğinde çalışan çocukların yüzde 12,9’unun aşırı sıcak/soğuk ya da aşırı nemli/nemsiz bir ortamda çalıştığı, yüzde 10,8’inin kimyasal madde, toz duman veya zararlı gazlara maruz kaldığı görüldü. Çalışan çocukların yüzde 10,1’i zor duruş şekli veya harekete maruz kaldı veya ağır yük taşıdı, yüzde 10’u ise gürültü veya şiddetli sarsıntıya maruz kaldı.

Çocuk işçiler iş kazası riski ile karşı karşıya

Çalışan çocukların yüzde 6,4’ünün çalıştığı ortamda kaza riski ile karşı karşıya kaldığı, yüzde 4,6’sının ise çalıştığı işyerinde göz yorgunluğu veya görsel odaklanma konusunda risk altında olduğu belirlendi. Çocuk işçilerin yüzde 1,3’ü ise çalıştıkları yerde sakatlanma ve yaralanma yaşadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.