Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atatürk Havalimanı’nın salgın hastanesine dönüştürülmesinin fikir babası Bahattin Yücel Medyascope’a konuştu: “İktidar bu işi doğru planlayamadı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nın bulunduğu alanda ve Sancaktepe’de biner kişilik iki salgın hastanesi kurulacağını söyledi. Kentin iki yakasındaki hastaneler 45 gün içinde hizmete girecek. Atatürk Havalimanı’nın salgın hastanesine dönüştürülmesi fikrini ilk ortaya atan eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, “Salgın krizini yönetmek doğrudan siyaset kurumunun sorumluluğu, iktidarın bu işi doğru planlayamadığını düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, telekonferansla gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından yeni koronavirüs önlemlerini ve alınan kararları açıkladı. Erdoğan, vakaların yoğunlaştığı İstanbul ile ilgili ise iki adet salgın hastanesi kurulması kararı alındığını söyledi. Hastaneler Yeşilköy Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’de bulunan bir yeşil alana yapılacak, kapasiteleri biner yatak büyüklüğünde olacak. Salgın hastanelerinin yapımına bugünden itibaren başlanırken bu fikri ilk dile getiren eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Medyascope’a konuştu.

“Atatürk Havalimanı’nın salgın hastanesine dönüştürülmesi fikrini ilk Ekrem İmamoğlu’na ilettim”

Yücel, 1999 yılındaki Gölcük depreminin ardından yaşanan krizin üstesinden gelinemediğini, o süreçte İstanbul’da yaşanacak bir salgın ya da doğal afet durumunda neler yapılması gerektiğini düşünmeye başladığını belirtti. Yücel, koronavirüsün pandemi halini aldığı şubat ayı başında Atatürk Havalimanı’nın salgın sırasında geçici hastane olarak kullanılabileceğini düşündüğünü söyledi.

Fikrin olgunlaşmasının ardından ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ve Başkan Ekrem İmamoğlu’na ilettiğini belirten Yücel, “Başkan da bu fikre olumlu yaklaştı ve bildiğim kadarıyla programına aldı” dedi. Sonrasında Atatürk Havalimanı’nın işletme sahibi olan TAV yetkilileriyle görüştüğünü belirten Yücel, “TAV yetkilileri de alanın altyapı olarak son derece uygun olduğunu ve çok kısa sürede salgın hastanesine dönüştürülebileceğini söylediler” diye konuştu. Yücel, alanın önümüzdeki süreçte tekrar havalimanı olarak kullanılabileceğini de belirtti.

“Altyapı, kapalı alan, ulaşım ve konaklama anlamında son derece elverişli”

Yücel, Atatürk Havalimanı’nın altyapısının ve kapalı alanlarının son derece yeterli olduğunu, hem karayolu hem de demiryolu bağlantısı bulunan alanın çevresindeki birçok otelin de yeterli konaklama imkanını sağladığını söyledi. Havalimanı çevresinde 8 milyar dolarlık konaklama yatırımının bulunduğuna dikkat çeken Yücel, “İstanbul talep gören bir şehir olmasına rağmen o bölgedeki otellere neredeyse hiç talep yok” dedi.

“İktidar bu süreci iyi planlayamıyor”

Hükümetin süreci iyi yönetemediğini öne süren Yücel sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreci doğru planlayamıyorlar. Beni çok üzen görüntüler var. Örneğin umreden gelen yurttaşları yerleştirmek için gece yarısı kız çocuklarını yurtlardan çıkardılar. Halbuki o sırada Ankara’da oteller boştu. Bu öğrenciler otellere taşınabilirdi ya da umreden gelenler otellere alınabilirdi. Bu dünyada uygulanan bir şey, bir tehlikesi de yok.”

“İktidar askeri tıbbı ortadan kaldırdı, onlar sahra hastanelerini hızlıca kurabilirdi”

“AKP’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yüz yıllık geçmişiyle bir zihni hesaplaşma içinde olduğunu ve bu sebeple askeri tıbbiyenin tasfiye edildiğini” savunan Yücel, “TSK bünyesindeki askeri tıp birikimi çok değerli. Eğer o birikim hâlâ olsaydı sahra hastanelerini hızlıca kurabilirlerdi. Çünkü bu konuda bilgi ve gelenekleri var. Amerika’da görüyorum, sokaklarda askerler sahra hastanelerini kuruyorlar. Biz maalesef bu fırsatı kaçırdık” diye konuştu.

Bahattin Yücel ile söyleşimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.